Ovo je dokaz koliko nam je stalo: Tone smeća nadomak jednog od najvažnijih arheoloških nalazišta u BiH (VIDEO)

Gomile smeća vidljive su na videu kojeg je podijelio jedan od građana ogorčen odnosom vlasti prema prirodi i spomeniku kojim bi se zemlja trebala ponositi, te činjenicom da je i rijeka Bregava ugrožena. Prizor koji je zabilježen pored rijeke Bregave i puta prema arheološkom otkriću svjedoči nemaru. Za turiste koji se odluče posjetiti ovo mjesto bez sumnje će biti negativna ocjena po kojoj će pamtiti ne samo Stolac nego i BiH , te odnos vladajućih struktura, što bi bilo nedopustivo u zemljama Evropske unije kojoj teži i BiH.


Podsjetimo da je načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković uputio zahtjev višim nivoima vlasti da Stolac dobije status Grada zbog bogate turističke ponude i značajnog kulturno- historijskog nasljeđa. Postavlja se pitanje, kako će javnost reagirati na ovakav odnos prema prirodi i kulturno-historijskom nasljeđu.
Badanj je pećina i značajno arheološko nalazište kod hercegovačkog grada Stoca, BiH. Pećina Badanj je smještena kod sela Borojevića, šest kilometara zapadno od Stoca. Pećina odnosno potkapina nalazi se u kanjonu Bregave, 45 metara iznad korita. Ovdje se nalazi paleolitsko nalazište otkriveno 1976. godine. Arheološka ispitivanja vršio je arheolog Đuro Basler. Ispitivanjima je utvrđeno da je ovo nalazište iz mlađeg paleolitika tj. 13.000 do 12.000 PNE. Posebno značajno otkriće na ovom nalazištu je gravirani crtež u stijeni koji predstavlja najstariji spomenik umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Dio crteža je uništen, kako se pretpostavlja, još u paleolitsko doba. Crtež predstavlja konja napadnutog strjelicama što je tipično za regiju mediteranske umjetnosti paleolitskog čovjeka čije gravure sadrže prikaz životinje i znakove. Prvi je ovakav nalaz na istočnoj obali Jadranskog mora Nacionalni je spomenik BiH od 2003. godine.