Pandemiju smo usporili zajedno, ali da bi je pobjedili određene mjere trebaju postati naša svakodnevnica

Pandemiju smo usporili zajedno, ali da bi je pobjedili određene mjere trebaju postati naša nova svakodnevnica, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Koliko god mjere zdravstvenih stručnjaka i Civilne zaštite bile ublažene, važno je neprekidno naglasiti da se još nalazimo u periodu aktivne pandemije koronavirusa Covid-19, koji podrazumijeva kako brigu o oboljelim, tako i prevenciju novih oboljenja, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).
MERE PREVENCIJE: Sve što treba da znate o KORONA VIRUS-u ...
Takozvano “novo javno zdravstvo” i koncept “one health” (jedno, jedinstveno zdravlje) podrazumijevaju da odgovornost za zdravlje nije samo i isključivo na zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu, nego očuvanju vlastitog zdravlja najviše mogu pomoći sami građani.
Pripremljene su razne procedure, uputstva i preporuke – vodiči za unapređenje sigurnosti u periodu još uvijek prisutne potencijalne, ali smanjene opasnosti od Coronavirusa (Covid-19).
I pored činjenice da su mnoge mjere značajno ublažene ili potpuno ukinute, opasnost od zaraze novim koronavirusom (ili bilo kojim drugim virusom) još uvijek nije u potpunosti prošla.
– Zato i dalje treba da upražnjavamo osnovne upute koje često graniče s osnovnim bontonom, te ih se svi – svi zdravstveni radnici, svi naši “partneri u zdravlju” koji obavljaju odgovorne poslove i svi građani pojedinačno – i dalje trebamo pridržavati, navode stručnjaci INZ-a – preporuka je INZ-a.
Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom, potrebno je držati distancu oko dva metra između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Izbjegavanje rukovanja, grljenja i poljubaca, provjetravanje prostorija i boravak što više na otvorenom, ali bez bliskih kontakata s drugima.
Postoji još niz jednostavnih i lako primjenjivih preporuka, koje trebaju postati naše “novo normalno ponašanje”, uobičajeno ne samo za ovu, nego svaku narednu moguću pandemiju.
– Građanima je veoma bitno reći da upamte i primjenjuju sljedeću preporuku – isključivo čitajte i primjenjujte preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području BiH, poput Instituta i zavoda, te ministarstava za javno zdravstvo. Oprez i odgovornost, te samopoštivanje mjera najbolji su put da vi i vaši najmiliji ostanu zdravi, kažu iz Instituta – saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
(startbih.ba)