Pet gradova u BiH kreće sa projektom “Smart City”

Digitalna transformacija lokalnih samouprava u takozvane pametne gradove je trend koji slijedi i Bosna i Hercegovina kako bi svojim građankama i građanima omogućila bolji pristup općinskim uslugama sa svim pogodnostima koje nam donosi digitalni svijet.
Jedan od projekata koji slijedi ovaj cilj je i “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” koji i ovog mjeseca i službeno kreće s implementacijom.
Projekt se realiziraju u partnerstvu kompanija Lanaco i DVC Solutions i udruženja IT kompanija u BiH, Bit Alijanse, i  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru develoPPP.de programa.
Razvojno partnerstvo unutar develoPPP.de programa se implementira u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

“Projekt ima za cilj da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije općinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, „smart city“ koncept i rješenja”, izjavio je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ-u. 

U projektu sudjeluje 5 pilot jedinica lokalne samouprave – Pale, Prijedor, Tešanj, Zvornik i Zenica kojima se pruža asistencija u formuliranju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano s postojećim strategijama i planskim procesima.
U svakoj lokalnoj samoupravi će simultano biti realizirani demonstrativni projekti kako bi se podigle sposobnosti administracije da upravlja tranzicijom u pametni grad i da se steknu dragocjena iskustva, a istovremeno da se testiraju u praksi pametna rješenja i njihov utjecaj na poboljšanje usluga za građane. Izabrana su smart city rješenja pametnog parkinga („Go Parking“, razvijen od Lanaco-a) i sistem za prijavu komunalnih problema („Građanska patrola“, DVC Solutions).
“Kao najveći sistem integrator u Bosni i Hercegovini, koji posluje u zemljama jugoistočne Europe, ali i na nekoliko kontinenata, LANACO već tri decenije kreira zapažena rješenja, transformira način poslovanja brojnih organizacija i nudi nove mogućnosti za razvoj naprednijeg društva i zajednica. S proizvodima iz GoPlatforme kompanija ostvaruje novu tržišnu poziciju kao regionalni lider iz Smart City oblasti. GoParking sistem nalazi se u sastavu GoPlatforme i kao IoT rješenje ima za cilj da svakodnevni život građana u prometu učini jednostavnijim i funkcionalnijim. Veliko je zadovoljstvo što je naša kompanija dio projekta koji sistemski pristupa digitalnoj transformaciji gradova širom Bosne i Hercegovine”, izjavio je Srđan Zagorac, Project manager at Smart City Development Department.
Kompanija DVC Solutions će u dva grada implementirati svoje rješenje „Građanska patrola“ koji će omogućiti građanima da lakše prijave određene probleme u svojoj zajednici.
“DVC Solutions će, u sklopu ovog projekta, implementirati sistem za prijavu komunalnih problema „Građanska patrola“ u općine Pale i Zvornik. „Građanska patrola“ je sistem koji obuhvata dvije mobilne aplikacije (Android i iOS) koje koriste građani da bi putem istih prijavili komunalne i druge probleme nadležnim gradskim institucijama, te web aplikacije koju koriste institucije da bi prijave zaprimile i procesuirale. Smatramo da ćemo implementacijom ovog projekta uveliko uticati na poboljšanje kvaliteta komunikacije između građana i javnih institucija, a i na sveukupno poboljšanje životnog standarda u zajednicama u kojima će sistem biti implementiran”, izjavio je Branko Vasiljević, biznis developer u poduzeću DVC Solutions.
Projekt će podržati osnivanje savjeta za razvoj pametnih gradova (Smart City Savjet) koji će biti organiziran i vođen od strane Bit Alijanse s članstvom iz zainteresiranih organizacija iz javnog i privatnog sektora.
“Bit Alijansa okuplja kompanije koje svojim znanjima, iskustvima i kapacitetom mogu odgovoriti najzahtjevnijim zadacima iz područja razvoja i implementacije digitalnih rješenja koja mogu olakšati svakodnevni život građana. Ipak, tehnološko rješenje je samo dio velikog sistema koji je potrebno uspostaviti da bi jedinice lokalne samouprave mogle efikasno upravljati procesom digitalizacije. Upravo je u tome snaga ovog projekta s obzirom na činjenicu da, pored smart city rješenja, fokus stavlja i na razvoj kapaciteta općina i gradova u kontekstu kreiranja plana digitalnog razvoja te razvoja alata za upravljanje tim procesom. Sigurna sam da ćemo ovim projektom postaviti nove Smart City standarde, trasirajući put uspješnoj digitalizaciji BiH”,izjavila je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.
U suradnji s UNDP-om planirano je razvijanje metodologije za akciono planiranje tranzicije u pametni grad (Smart City Roadmap) za čiju primjenu će biti obučene konzultantske firme i druge organizacije, koje će u budućnosti biti na raspolaganju i drugim JLS. Partnerske lokalne samouprave će provesti proces planiranja i izrade akcionog plana za pametni grad. Proces planiranja će u značajnoj mjeri uključivati građane.
Realizacija projekta će doprinijeti većoj svjesnost o preprekama, zahtjevima i najboljim praksama digitalne transformacije gradova. Projekt će pripremiti lokalne samouprave da samostalno vode dalji proces transformacije uz pomoć organizacija iz Smart City Savjeta, poručuju organizatori.
Projekt će trajati tri godine, u periodu od siječnja/januara 2021. do kraja prosinca/decembra 2023. godine.
(manager.ba)