Plate male, a troškovi veliki: Dvije prosječne plate nisu dovoljne za minimalne potrebe četveročlane porodice

Pored evidentnih poskupljenja duhana i duhanskih proizvoda, nema značajnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, poručuju stručnjaci.

Pojašnjavaju, dosadašnji rast cijena, pratio je rast plata. U Udruženjima potrošača, ali i Sindikatima u BiH kažu da u ekonomskim pokazateljima nema ništa pozitivno.

U 2020. godinu ušli smo sa potrošačkom korpom od skoro 2.000 KM, dvije prosječne plate nisu dovoljne da se plati sve što je potrebno četvoročlanoj porodici.
Slikovni rezultat za BiH: dvije prosječne plaće nisu dovoljne za četveročlanu porodicu
Ulaskom u 2020. godinu poskupile su određene vrste cigareta. Nova poskupljenja duvanskih proizvoda najavljuju se za 10. i 20. januar.
– Cigarete će na samom startu ove nove 2020. godine biti skuplje 10 do 30 feninga po paklici u zavisnosti od vrste cigareta i proizvođača – rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.
Jedna od prvih najava novoizabranog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije je i povećanje PDV.
Iz Udruženja potrošača upozoravaju da su izdaci građana već enormni. Podsjećaju, osim što se izdvaja novac na PDV, ali i na akcize za duhanske proizvode, do sada se nisu vidjeli rezultati povećanja akcize za gorivo.
Dajemo taj novac na izvolite našim političkim gazdama koji ga rasporede kako žele. U BiH ima novca, ali nema rezultata. BiH stoji godinama, troši novac dovoljan za njen razvoj, a građani se ne informišu o svojim pravima, građani i ne znaju ni što plaćaju ni kome ni zašto – naglasio je Marin Bago, UG Natura.
Ali ono što najviše brine građane je rast cijena hrane. Sindikat procjenjuje da se na prehranu odnosi 41 odsto ukupnih troškova prosječne porodice.
I dok građani ekonomsku računicu traže na akcijama i rasprodajama ekonomisti poručuju, pokazatelji su pozitivni.
– Došlo je do najveće korekcije cijena što se tiče duhana i duhanskih proizvoda, u prosjeku nekih sedam odsto, najamnine su povećanje za nekih dva oosto, hrana za 1,8 odsto, međutim istovremeno je došlo do povećanja plate od 4,8 odsto i penzije od 4,4 odsto – objasnio je Goran Miraščić, ekonomista.
Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu kaže da nema osnova kada kažemo da nam je gore nego prošle godine.
– Mi zaista imamo situaciju da je prosjećna plata veća za pet odsto u odnosu na ono što smo imali u 2018. godini,a opšti nivo cijena je ispod jedan odsto povećan – rekao je Halilbašić.
Iz Sindikata u BiH godinama unazad upozoravaju da plate ne prate rast troškova sindikalne korpe. Godinama unazad dvije prosječne plate ne mogu podmiriti sve troškove četvoročlane porodice koji su dostigli 2.000 KM mjesečno.
Preuzeto sa: https://www.infobrcko.com/

Posljednji postovi