Pobjedila „Šansa“: Proglašen pobjednik na takmičenju u okviru projekta “It is about you”

Nakon višemjesečnog rada, učešća na stručnim radionicama i snimanja, mladi učesnici projekta O tebi je riječ (It is about you – #AboutU), It is About you – O Tebi je riječ (#AboutU), koji uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, implementira organizacija Ja bih u EU uz prijatelje projekta Institut za razvoj mladih KULT i Munja Inkubator društvenih inovacija, su završili i plasirali pet kratkih video priča za koje su dobili sjajnu podršku na društvenim mrežama. Priče, kroz vizuru mladih, pokazuju značaj euroatlantskih integracija za demokratiju, vladavinu prava, ekonomiju, poslove, investicije kao i za ljudska prava i slobode. Učesnici su aktivno i na svojim društvenim profilima promovisali filmove na kojima su radili i na taj način se takmičili za priznanja najbolji video i najbolja kampanja.

Takmičenju su, u svojstvu žirija, prisustvovali bosanskohercegovački režiseri Pjer Žalica i Elmir Jukić koji su bili i treneri na prethodno održanim produkcijskim radionicama u Tuzli i Mostaru. Također, Mak Alagić ekspert za digitalni marketing u žiriju je ocjenjivao načine kako su timovi vodili kampanje.

Moram priznati da sam, kada smo razgovarali o produkciji, imao osjećaj da sam vas “pregazio” količinom informacija i kompleksnosti posla u koji ulazite s ovog aspekta kojim se bavimo kolega Jukić i ja. Ali, s druge strane, imao sam osjećaj važnosti da se bavite temama od kojih vama ali i nama zavisi svakodnevni život. Za vas su posebno bitna ova pitanja. Bilo je zadovoljstvo vidjeti s kojom ozbiljnošću i razumijevanjem prilazite svakom problemu. Ja sam vrlo zadovoljan s obzirom da su ovo vaši prvi radovi. Prvo sam bio jako sretan što ste uspjeli snimiti, a sad kada sam vidio rezultate stvarno sam i ponosan sam što sam bio dio ovog projekta. Nadam se da shvatate da suština projekta nije takmičenje, nego nas zajednički rad i zajednički rezultat koji na kraju imamo, istakao je Pjer Žalica na početku online takmičenja.


Po ocjeni stručnog žirija najbolje urađeni video je „Šansa“ koji su uradili: Ena Porča, Jasmina Jusić, Nejla Emšo, Kristina Gadže i Antonela Franić iz Tima 1. „Šansa” je pobijedila jer nije samo ukazala na problem nego i ponudila rješenje. Tema je bila Euroatlantske integracije i vladavina prava.
Po mišljenju žirija, pobjednički film je pokazao ne samo razumijevanje ozbiljnosti ove teme, nego su pokazali i ponudili rješenja.

U tom nekom začaranom krugu privilegija, nepotizma i štela u kojem mi živimo, oni su ponudili izlaz i to smo prepoznali kao poseban kvalitet njihovog filma jer ima ono o čemu mi našim studentima insistiramo, to je ideja, istakao je Jukić.

Žiri i organizatori su čestitali svim timovima za angažman i trud koji su uložili u realizaciji video priča.

Sve ekipe su pokazale entuzijazam, ozbiljan odnos u tretmanu tema koje su dosta kompleksne, neke od njih vrlo komplikovane za napraviti priču koja neće biti suhoparna, zaključio je Elmir Jukić.

Sve dodatne informacije o projektu možete potražiti i na platrofmi http://aboutu.jabiheu.ba/ koja služi za informisanje i bolje razumijevanje euroatlantskih integracija.
“Objavljivanje ovog članka je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.”
(mladi.org)