Poboljšanje naučne komunikacije u regionu

U Neumu je od 22. do 29. avgusta održan Connect 2020, skup namijenjen poboljšanju naučne komunikacije u regionu. Ovo je već četvrti simpozijum Connect, a događaj financira DAAD.

Poboljšanje naučne komunikacije u regionu

Budući da je Bosna i Hercegovina na korak do članstva u Europskoj uniji, od najveće je važnosti premošćivanje etničkog i političkog jaza između različitih dijelova Bosne i Hercegovine (i regije zapadnog Balkana) i jačanje demokratizacije i inzistirati na jednakim pravima svih pojedinaca i svih konstitutivnih naroda u skladu s Ustavom. Da bi se riješili ovi problemi, instaliran je simpozij Connect.
Projekt Connect pokrenuli su naučnici iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske koji su aktivni na polju teorijske/matematičke fizike i eksperimentalne /primijenjene fizike. Univerziteti zapadnog Balkana koji sudjeluju u projektu i realizaciji Simpozijuma su Univerzitet u Tuzli, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Novom Sadu i Sveučilište u Zagrebu.
Connect, međutim, nije usmjeren na razmjenu naučnih ideja, već na raspravu o promicanju nauke i njezinom utjecaju na civilno društvo u regiji. Svrha Connecta je usmjeriti mlade naučnike, studente da komuniciraju sa širom javnošću i da formiraju vještine naučne komunikacije.
Ovaj regionalno širok pristup izuzetno je vrijedan za studente da podijele svoja razmišljanja o budućnosti regije i nauče o mogućnostima koje imaju za sudjelovanje u političkom procesu. U ovogodišnjem Connectu samo neki od predavača su bili dr. Mirza Hadžimehmedović, dr. Tijana Prodanović, dr. Ivica Puljak, dr. Saša Ceci, akademik dr. Dejan Milošević, dr. Jadranko Batista, dr. Oliver Tosković i dr. Marcus Bleicher.
Studenti iz Tuzle, Sarajeva, Mostara, Novog Sada imali su zadatke vježbati pisanje projekata, pisanje bloga o nauci i videa o nauci.
(oslobođenje.ba)