Počeo je GOOD HACKathon Telemach fondacije i ETF Sarajevo: Za pobjedničko mjesto bore se studenti iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Banje Luke, Tuzle, Istočnog Sarajeva i Bihaća

Počeo je GOOD HACKathon, takmičenje za studentice i studente elektrotehničkih i srodnih fakulteta – koje organiziraju Telemach fondacija i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, u saradnji sa Europe House, dugoročnim komunikacijskim projektom Evropske unije u BiH.

U fokusu ovogodišnjeg GOOD HACKathona je kontinuirana podrška mladim ljudima u razvoju inovativnih rješenja koja će imati pozitivan uticaj na društvo u Bosni i Hercegoviniu te poboljšati svakodnevni život bh. građana. Najbolje ekipe očekuju vrijedne novčane nagrade te posjeta inovativnom razvojnom centru United Grupe, kompaniji United Cloud. Učešće u GOOD HACKathonu je besplatno, a timovima koji dolaze van Sarajeva pokriveni su troškovi prevoza i smještaja. Svim takmičarima su osigurani uslovi za rad i relaksaciju, kako bi doživjeli najbolje iskustvo i inspiraciju za neke buduće projekte i karijerni razvoj.

Takmičarski timovi stigli su na ovogodišnji GOOD HACKathon sa brojnih javnih i privatnih univerziteta iz Sarajeva, Bihaća, Mostara, Tuzle, Banje Luke, Istočnog Sarajeva i Zenice u prostorije Europe House, gdje rade na osmišljavanju inovativnih tehnoloških rješenja na datu temu.

Timovi, tačnije njih 11, imaju zadatak da za samo 24 sata riješe određeni problem te da svoje rješenje prezentuju pred stručnom ocjenjivačkom komisijom. U želji da baš oni budu pobjednici, svi namjeravaju raditi bez prestanka, ne mareći za san i umor. Iako je takmičarski duh na vrhuncu, atmosfera među timovima je fantastična, jer osim takmičenja, HACKathon je sjajna prilika za učenje, druženje, networking i stvaranje nezaboravnih uspomena.