Pogled kreativnosti – Alisa i Adnan Kesić

Alisa i Adnan Kesić su, prije dvije godine, počeli rad na projektu koji kroz kreativne radionice zapošljava trinaest osoba sa teškoćama.
Ovo je priča o humanitarnom udruženju ”Pogled” iz Zenice.

Ono što je specifično za ovaj projekat jeste da svake godine zapošljavate druge osobe, te da na taj način više ljudi može dobiti priliku za posao. Kako to funkcioniše?

Projekti obično traju od godinu do godinu i po. Jedna osoba ima pravo da aplicira tri puta preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom.
Koje poslove obavljaju zaposleni? Da li im neko pomaže ili samostalno obavljaju poslovne zadatke?
To su neki jednostavni poslovi, kao što su kopiranje, izrada dekupaža, bedževa i slikanja. Naravno, svako radi u skladu sa svojim mogućnostima, a uvijek im pomaže i mentor koji je prisutan, zavisno od kreativne radionice.
Razgovarali smo i sa zaposlenicima ”Pogleda”, Selmom i Admirom. Koliko ste već dugo zaposleni u Udruženju, kako vam je raditi ovdje?


Selma ističe da je jako zadovoljna i sretna u Udruženju, te da joj je zadovoljstvo što je prvo zaposlenje ostvarila upravo ovdje, i zahvaljuje im se na pruženoj prilici. Najviše voli da crta i izrađuje dekupaž. Admir, također, navodi kako voli da crta, a posebno ističe da voli raditi i uređivati cvijetnjak i dvorište. Oboje su zaposleni već šest mjeseci u Udruženju, a kako kažu, slažu se i sa ostalim kolegama. Posebne riječi hvale imaju za mentoricu Alisu i mentora Adnana koji su uvijek spremni da im pruže neophodnu pomoć i podršku.
(Autorka: Lejla Rehibić/mionama.ba)