Poljoprivrednici poručili: Pravi je čas da država shvati značaj domaće proizvodnje

Iako poljoprivrednici očekuju da će biti određenih problema nakon što počnu prispjevati proizvodi nakon proljetne sjetve koja je u toku, a sve zbog usporenog kretanja robe. Bićo u ovoj situaciji vidi i nešto dobro.

Uprkos bojazni od nestanka namirnica i drugih potrepština neophodnih za život, domaće poljoprivredne proizvođače u našoj zemlji niko ne pita kako će oni prebroditi aktuelnu situaciju u vezi s pandemijom korona virusa u kojem se čitava zemlja “našla na koljenima”. Oko 80.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u državi od kojih je njih oko 70.000 u Federaciji BiH, a oko 11.000 u Republici Srpskoj u ovim teškim danima prepušteni su sami sebi i za njih je proljetna sjetva trenutno veći problem od korona virusa.
NISU MEĐU PRIORITETIMA
Kako su u razgovoru za za Fokus.ba kazali Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS koji je ujedno i na čelu krovnog, državnog udruženja poljoprivrednika, te Nedžad Bićo predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH domaći proizvođači hrane nisu nikada, pa čak ni u ovoj situaciji bili na listi prioriteta države.
– Poljoprivrednike u ovoj situaciji još niko nije ni spomenuo. A, država bi baš u ovom trenutku trebala povesti računa i trebala bi iskoristiti priliku da digne domaću proizvodnju. Jer, kako se granice zatvaraju bit će sve manje robe iz uvoza. Država se treba “dozvati” i stvoriti ambijent da ne zavisimo od sporosti kretanja roba i zavaranja granica – smatra Bićo.
Iako poljoprivrednici očekuju da će biti određenih problema nakon što počnu prispjevati proizvodi nakon proljetne sjetve koja je u toku, a sve zbog usporenog kretanja robe Bićo u ovoj situaciji vidi i nešto dobro.
– Zasigurno se nećemo morati oslanjati na izvoz naših proizvoda, nego sve možemo prodati ovdje. Također, ova situacija je pokazala da su svi naši raniji apeli da se zaštite domaća proizvodnja i proizvođači i da im se pomogne pa da imamo dovoljne hrane za svoje potrebe, bili apsolutno opravdani. Nadamo se da će nadležne organe sve ovo opametiti i da će u narednom periodu promijeniti svoj odnos prema domaćim proizvođačima – ocjenjuje Bićo.

IZOLACIJA U PRIRODI

Naš telefonski poziv Usorca je zatekao na njivi, za volanom traktora gdje kaže “tanjira” zemljište i priprema ga za proljetnu sjetvu kukuruza. Ovaj poljoprivrednik ističe da domaći proizvođači nemaju vremena, a ni luksuz da se izoliraju u zatvorene prostore, te da se oni protiv korona virusa bore na svojim poljima.
– Na njivi sigurno nema virusa. Još nijedan poljoprivrednik nema koronu virus, zato što je to populacija koja ne hoda po kafana i gradovima, nema vremena za hodanje – prvo nam je kazao Usorac.
Što se tiče proizvodnje, na nju će se kaže ovaj poljoprivrednik vanredno stanje u zemlji loše odraziti, naročito za proizvođače u RS koji su već sada suočeni s nemogućnošću da kupe određena sredstva.
– Sad se spremaju mašine za proljetnu sjetvu, a sada ne možemo kupiti dijelove, jer je nekom palo napamet da zatvori sve prodavnice rezervnih dijelova. Poljoprivredniku treba ležaj, treba remen, treba nešto drugo od dijelova, a nemaš gdje da kupiš. Mi evo ništa i ne tražimo od države. Mi izvozimo istu količinu mlijeka, isto mesa, ali otežava nam što ne možemo nabaviti rezervne dijelove, ali naći će se i za to lijek, naš seljak se uvijek snađe. Samo neka nam ovi iz gradova ne donose korona virus – poručuje Usorac dok nastavlja rad na njivi.
Fokus.ba