PORAŽEN ISIL – Izgubili posljednji komad teritorije u Siriji


Teroristička grupa, tzv. Islamska Država poražena je u bici kod Baguza u Siriji, poslednjeg uporišta terorista u ovoj državi, saopštile su Sirijske demokratske snage (SDF).

SDF, koje uživaju podršku SAD, navele su da je okončan samoproglašeni kalifat tzv. Islamske države, prenosi Rojters.
“Baguz je oslobođen. Vojna pobjeda protiv Daeša (ID) je ostvarena”, saopštio je na Tviteru šef službe za štampu SDF Mustafa Bali.
SDF su više nedjelja vodile borbu za Baguz, gradić na granici sa Irakom.
Prije mjesec dana je iz Baguza u izbjeglički logor al-Hol stiglo oko 15.000 ljudi. Trenutno se u logoru nalazi više od 50.000 ljudi, a 90 posto njih su žene i djeca. Neka djeca stižu u al-Hol bez ijednog roditelja.
Inače, dok je svijet čekao zvaničnu potvrdu da je kalifat poražen, u medijima se proširio snimak predaje boraca “Islamske države”.
Na snimku se vidi nepregledna kolona ljudi u pustinji, lica prekrivenih maramama, kako stoje ili sjede jedan ispred drugog dok čekaju da ih borci koji su ih zarobili prevezu dalje.
Snimak je objavio sirijski novinar Mohamed Hasan.
“Najduža kolona pripadnika ID različitih nacionalnosti predala se Sirijskim demokratskim snagama”, napisao je on na Tviteru.


SDF je tražio od SAD pomoć u uspostavljanju posebnog suda koji bi ovim teroristima sudio u Siriji, na teritoriji koju drže ove snage.
Ipak, iako je gubitak Baguza velika prekretnica u borbi protiv “Islamske države”, ta grupa i dalje je prijetnja. Neki ostaci ID skriveni su u središnjem dijelu sirijske pustinje, a drugi su pobjegli u iračke gradove.
Sudbina vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija nije poznata, kao ni šta je sa ostalim zapovjednicima, iako SAD vjeruju da se on danas nalazi u Iraku.
Izvor: B92