Posjetite 17. PitchWise – festival ženske umjetnosti i aktivizma BiH 2022! FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

Fondacija CURE vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje 17. PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma u BiH 2022 (PW) u četvrtak, 08.9.2022. godine s početkom u 18.00 sati

u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine na adresi Zmaja od Bosne 5.

Na otvorenju ćemo najaviti umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, muzičarke, feministkinje i ostale braniteljice ženskih ljudskih prava koje dolaze iz različitih dijelova BiH i regije a koje će predstaviti svoj rad na ovogodišnjem PW. Festival organizujemo u periodu od 08.09.–11.09.2022. godine u Sarajevu.

Sve dane PitchWise festivala bit će postavljene izložbe umjetničkih radova Mi nismo birale rat –Bilješke o ženskim bitkama u ratovima koje je vodio patrijarhat, kustosice Elme Hodžić i umjetnica Feride Duraković, Šejle Sehabović, Arme Tanović Branković, Aide Pašić Hadžiselimović , Adne Muslija i Rebeke Abdagić, a postavka će biti u Historijskom muzeju BiH.
Sa centralnom temom ovogodišnjeg PW „FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!“ želimo skrenuti pažnju da životi žena širom svijeta su izloženi različitim opresivnim politikama, politikama koje svoje stavove iznose preko ženskih sloboda i ženskog tijela. Ali, u svakom opresivnom sistemu postoji otpor! I zaista, kako širom svijeta, tako i u BiH nevidljive i društveno marginalizovane žene podižu glas i kreiraju drugačiju stvarnost. Mi ćemo imati priliku da čujemo iskustva, priče i primjere kako su žene aktivizmom, feminizmom i mirovnim pokretima pružale otpor opresivnim politikama, fašizmu, klerofašizmu, nacionalizmu i patrijarhatu. Od mnoštvo kulturnog umjetničkog sadržaja izdvajamo predstavu koja će se prikazivati u subotu, 10.09.2022. godine sa početkom u 19:30 sati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) koja nosi naziv

Bio je lijep i sunčan dan u režiji Tanje Miletić Oručević. U subotu, 10.09.2022. bit će upriličen i muzički program u izvođenju Ammare Mistrić sa početkom u 21.30 sati u Historijskom muzeju BiH.

Važno je napomenuti da je ulaz na sve događaje besplatan, ali broj onih koje posjećuju događaje je ograničen.
Zahvaljujući tehnologiji, osobe koje ne mogu doći na PitchWise moći će ipak prisustvovati festivalu. Potrudićemo se da većina programa bude pokrivena live streaming-om i da se čuje glas i poruka mnogih naših heroina bez obzira na fizičku udaljenost.
Pozivamo Vas da medijski podržite PitchWise – festival ženske umjetnosti i aktivizma BiH 2022 te putem Vašeg medija sudjelujete u afirmaciji i vidljivosti ženske angažovane umjetnosti. Za program festivala i više informacija posjetite stranicu Fondacije CURE na

www.fondacijacure.org .

ULAZ NA SVE PITCHWISE DOGAĐAJE JE BESPLATAN!

Dobrodošle i dobrodošli na sedamnaesti PitchWise festival!
Medinu Mujić (kontakt tel: 061 824 199) Fondacija CURE

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.