Potvrđena optužnica za terorizam protiv M.A.


Državni sud potvrdio je optužnicu koja Muniba Ahmetspahića tereti za terorizam, odnosno da je boravio na sirijskom ratištu kao pripadnik formacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim, naveli su iz Tužilaštva BiH.

“Tužilac iz Odsjeka za terorizam obaviješten je da je u cijelosti potvrđena optužnica protiv Muniba Ahmetspahića”, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Odgovornost optuženog u ovom predmetu, kako su rekli u Tužilaštvu, dokazivat će pozivanjem devet svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem dokaznih materijala.
Ahmetspahić je, prema navodima optužnice, od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), “Jabhet al-Nusra“, “Al-Nusrah Front”.
Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije.
Ranije je pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.
Izvor: Detektor.ba