Poziv mladim novinarima za četveromjesečno stažiranje

Ako ste student završne godine žurnalistike, nedavno ste diplomirali ili ste mladi novinar na početku svoje karijere i tražite šansu da učite od izuzetno predanih medijskih djelatnika i urednika u nekim od najcjenjenijih kuća na Zapadnom Balkanu, prijavite se za ovaj program.
Većina medijskih kuća redovno prima prijave za stažiranje, ali rijetko imaju vremena i sredstava da ponude strukturirani program, tako da pripravnici obično ostanu uskraćeni za propisnu obuku, mentorstvo i povratne informacije. Ovaj će četveromjesečni program, međutim, prvo pružiti ključne teoretske osnove, a potom slijedi sistematska, a ipak veoma praktična i realistična demonstracija rada u uvijek užurbanoj redakciji.

Odabrani kandidati dobit će online obuku o osnovama novinarstva od iskusnog međunarodnog trenera na početku samog programa, a provest će pripravnički staž u jednoj medijskoj kući, gdje će dobiti podršku višeg osoblja kako bi razumjeli i učili o nekim od najrelevantnijih uredničkih procesa.
Pripravnici će raditi u redakciji puno radno vrijeme tokom četiri mjeseca, prisustvovati uredničkim sastancima, učiti kako predstaviti ideje, odabrati relevantan ugao neke priče, učiti kako pokrivati dnevne događaje, kako voditi razne vrste intervjua, pisati analize, reportaže i druge forme.
Nudimo 12 pripravničkih pozicija u šest zemalja Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. U Bosni i Hercegovini stažiranje će se obaviti u redakcijama Žurnala i Capitala.
Zbog ograničenja u putovanjima i zdravstvenih rizika uzrokovanih pandemijom COVID-a 19, kandidati će biti dodijeljeni medijskim kućama u njihovim zemljama boravišta. Kandidati mogu izraziti želju u kojoj bi medijskoj kući htjeli provesti svoj pripravnički staž, ali organizatori zadržavaju pravo da donesu konačnu odluku o tome.
Ko se može prijaviti?
Studenti završne godine žurnalistike, nedavno diplomirani ili mladi novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.
Kandidati starosne dobi između 18 i 26 godina.
Podstičemo kandidate iz svih dijelova navedenih zemalja da se prijave, s obzirom da projekat može obezbijediti pokrivanje troškova putovanja unutar jedne zemlje, kao i troškova smještaja.
Kako se prijaviti?
Kandidati trebaju ispuniti i poslati samo jednu prijavu koja se nalazi na ovom linku.
Sve prijave trebaju biti na engleskom jeziku i poslane do 18. oktobra u ponoć po srednjoevropskom vremenu na: aida.ajanovic@birn.eu.com uz prilaganje sljedećih dokumenata:

  • CV kandidata (na engleskom)
    • Motivaciono pismo (na engleskom)
    • Primjer rada (na engleskom ili lokalnom jeziku)
    • Dokaz o statusu (na engleskom ili lokalnom jeziku)

Motivaciono pismo treba pokazati kakvu biste korist ostvarili od ovoga programa i vašu motivaciju da učestvujete.
Kandidati koji nemaju objavljen rad mogu priložiti svoje studentske zadatke s praktične nastave u novinarstvu.
Kandidati trebaju priložiti dokaz o svom trenutnom statusu – da li su studenti, nedavno diplomirali ili rade kao novinari. Ti dokazi uključuju, ali nisu ograničeni na: potvrdu o upisu za narednu godinu ili potvrdu da su diplomirali u zadnje dvije godine, odnosno dokaz o trenutnom zaposlenju.
Jezik:
Sve prijave moraju biti dostavljene na engleskom jeziku, kao i CV kandidata i motivacijsko pismo, dok primjeri radova i dokaz o statusu mogu biti na lokalnim jezicima.
Radni jezik početne online obuke o osnovama novinarstva bit će engleski, tako da je neophodno napredno znanje engleskog jezika.
Program stažiranja odvijat će se na lokalnim jezicima.
Finansijska podrška:
Svi odabrani učesnici dobit će finansijsku podršku tokom svog stažiranja za pokrivanje minimalnih životnih troškova.
U slučaju da kandidati trebaju putovati ili se preseliti unutar zemlje tokom trajanja programa, organizatori će također pokriti troškove putovanja i smještaja.
COVID-19 ograničenja:
Početna obuka će se obaviti online zbog raznih ograničenja putovanja u regiji, kao i relevantnih zdravstvenih preporuka.
Program stažiranja je osmišljen da se obavlja lično, ako je to moguće, ili kao kombinacija konvencionalnog pristupa izvan interneta i online rada na daljinu.
Naš glavni prioritet je zaštita zdravlja svih osoba angažiranih u ovom procesu, uključujući i pripravnike i njihove mentore u medijima domaćinima, tako da ćemo nastaviti pomno pratiti razvoj situacije s koronavirusom i shodno tome prilagoditi relevantne aktivnosti.
TRAJANJE STAŽIRANJA: novembar 2020. – februar 2021.
ONLINE OBUKA: Dvije sedmice, novembar 2020.
POZIV NA PODNOŠENJE PRIJAVA: Preuzmite ovdje
FORMULAR ZA PRIJAVU: Preuzmite ovdje
LISTA MEDIJA DOMAĆINA: Preuzmite ovdje
(hocu.ba)