Poziv na radionicu: Finansiranje medija kroz zloupotrebe javnog novca

Trening
Banja Luka
Bosnia and Herzegovina

Mediacentar Sarajevo poziva novinare/ke, urednike/ce na radionicu posvećenu izvještavanju o zloupotrebama javnog novca i finansiranju medija iz javnih budžeta. Na radionicu se mogu prijaviti novinari/ke i urednici/e iz svih dijelova Bosne i Hercegovine kao i studenti/ce novinarstva.

Svrha radionice je potaknuti i obučiti novinare/ke da istražuju primjere netransparentnog i nelegitimnog finansiranja medija kroz subvencije, javne nabavke, komercijalne ugovore i dodjele grantova. Novinari/ke će saznati više o zakonodavnim okvirima i postojećim procedurama finansiranja medija, naučiti najbolje načine pretraživanja javnih budžeta, proći dostupne baze podataka i bazu Portala javnih nabavki, te naučiti kako da što preciznije pošalju zahtjeve za pristup informacijama.

Učesnici/e radionice će imati priliku da se prijave za stipendiju u iznosu do 950,00 KM za produkciju sadržaja u kojima će istražiti primjere netransparentnog i nelegitimnog finansiranja medija iz javnih budžeta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Program radionice obuhvata:

  • Zloupotrebe javnog novca i finansiranje medija
  • Praktični rad (pretraživanje baza i pregledi budžeta)
  • Diskusiju sa učesnicima/cama, razgovor o mogućim temama

Trenerski tim čine članovi Transparency Internationala i Mediacentra Sarajevo.

Radionica će se održati 17.02.2023. od 10.00 – 15.00 sati u hotelu Jelena (Jovana Dučića 25) u Banjoj Luci.

Ukoliko ste zainteresirani za učešće, molimo da ispunjeni formular dostavite na mejl nermina@media.ba najkasnije do 12.02.2023. sa naznakom ”Prijava na radionicu: Zloupotrebe javnog novca”. Putne troškove i troškove smještaja za učesnike i učesnice izvan Banje Luke pokrit će organizator.

Poziv za prijave za stipendije bit će otvoren za učesnike/ce nakon radionice. Odluka o temama koje će biti podržane stipendijom bit će donesena na osnovu prijedloga koje će učesnici/ce dostaviti nakon radionice. Kroz priču novinari/ke trebaju istražiti primjere netransparentnog i nelegitimnog finansiranja medija uz tekst i vizuelne elemente. Dobitnici stipendije bi priče trebali objaviti u nekom od medija u BiH najkasnije do kraja marta 2023.

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi