Poziv organizacijama, kompanijama i drugim zainteresovanim na vege izazov


Ekipa Centra za životnu sredinu iz Banjaluke unazad nekoliko mjeseci interno sprovodi jednu malu praksu među svojim timom, a riječ je o globalnoj inicijativi Meatless Monday ili Vege ponedjeljku. Ova inicijativa ima za cilj promociju zdravlja i ohrabruje ljude da izbjegavaju meso i mesne proizvode (poželjno i mliječne proizvode i jaja) barem jedan dan u sedmici, a da pribjegavaju zdravijim varijantama ishrane, kako za ljude, tako i za cijelu planetu.
Zašto ponedjeljak? Samo iz razloga što ponedjeljak označava novi početak i rutinu koje bismo se trebali pridržavati i u toku sedmice. Ocjenjuje se da je ponedjeljak generalno prepoznat kao odličan dan za usvajanje novih i boljih životnih navika.
S obzirom da je izazov dobro prihvaćen unutar tima i da je dao veoma pohvalne rezultate u kreiranju zdravijih životnih navika i svjesnosti o očuvanju i održivosti životne sredine, CZZS odlučio je otići korak dalje i napraviti vege izazov na nivou Bosne i Hercegovine.
Pravila vege izazova! U izazovu mogu učestvovati svi. Nakon ispoštovanih pravila tj. kreiranja svog vege ponedjeljka na radnom mjestu, organizacija/kompanija mora da objavi na svojim društvenim mrežama dvije fotografije, koristeći neke od sljedećih hastagova #VegePonedjeljakBIH #VegeIzazovBIH #vegeponedjeljak #vegeizazov. U sklopu objave, organizacija/kompanija mora da izazove svoje poslovne prijatelje/partnere  koji će preuzeti obavezu daljeg dijeljenja izazova i tako izazvati lančanu reakciju ovog sjajnog i prije svega zdravog izazova za nas i našu životnu sredinu.
U cilju promovisanja kvalitetnih životnih navika široj javnosti, vege (vegetarijanske i veganske) foto objave učesnika, ostvarene rezultate, prikupljene poruke i ideje ovog izazova biće prezentovane na jedinstvenom Instagram profilu Vege izazov BiH, dok će CZZS u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira na kraju svakog mjeseca da pripremi jedan mini izveštaj o uspjehu vege izazova. Organizacije/kompanije koje nemaju društvene mreže ili ih ne koriste aktivno, svakako mogu učestvovati u ovom izazovu te svoje foto dokaze o ispunjenom izazovu poslati na adresu vege.izazovbih@gmail.com
S obzirom, da je Centar za životnu sredinu prvi javno predstavio svoj vege izazov, on je tom prilikom dao primjer kako izazov treba da izgleda, te je prozvao narednog učesnika. Na fotografiji ispod možete vidjeti kako izgleda njihov izazov.
Očekujemo da se pridružite ovoj inicijativi i vi!
 
Izvor: mreza-mira.net