Poziv za dostavljanje primjera dobrih praksi u okviru EUKI “Climate Bridges” projekta

Traži se KLIMATSKI ŠAMPION JUGOISTOČNE EVROPE!

Da li provodite projekat zaštite klime u oblasti dekarbonizacije, cirkularne ekonomije, biodiverziteta i zaštite prirode, održive poljoprivrede ili smanjenja zagađenosti na području Jugoistočne Evrope? Prijavite svoj projekat na javni Poziv za dostavljanje primjera dobrih praksi u sklopu EUKI (Evropska klimatska inicijativa) projekta “Climate Bridges” do 30. juna i postanite prvi Klimatski šampion Jugoistočne Evrope (SEE’s Climate Champion).

Saradnja između različitih regionalnih organizacija nije ništa novo na području Jugoistočne Evrope. Međutim, za uspostavljanje efikasnije klimatske politike na prekograničnom nivou, partnerstva se moraju osnažiti i postati brojnija. Kroz projekat “Climate Bridges” se nastoji prikazati koliko se već radi po pitanju ove teme, te predstaviti široj javnosti brojne dobre primjere iz regije o zaštiti klime. Budući da se klimatske promjene ne zaustavljaju na granicama, razmjena ideja i iskustava kroz prekograničnu saradnju je potrebna kako bi se ublažili njihovi efekti i unaprijedio prelazak prema održivosti.

Ovim pozivom za primjere dobrih praksi želimo motivisati ljude koji učestvuju u klimatskoj akciji na području regije da podijele svoje uspješne projekte sa našom transnacionalnom zajednicom“, objašnjava Paula Duske, voditeljica projekta ispred CIPRA International Lab„Poziv vidimo kao važan prvi korak za okupljanje aktera na terenu i iniciranje saradnje među njima.”

Merima Hrapović, koordinatorica projekta ispred Centra za energiju, okolinu i resurse – CENER 21, dodaje:„Vjerujemo da ćemo, kada postane vidljivo koliko se ljudi iz regije već bori za isti cilj, potaknuti i druge na umrežavanje, razmjenu znanja i jačanje prekogranične saradnje, na isti način kao što mi to radimo u okviru Climate Bridges projekta.”

Učešće na takmičenju je jednostavno. Prijaviti se mogu svi (organizacije civilnog društva, javne institucije (npr. institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim produčjima), općine, pojedinci i privatne kompanije) koji su u posljednjih pet godina implementirali ili trenutno implementiraju projekat vezan za klimu ili održivost u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji ili Albaniji. Prijave se mogu podnijeti putem online obrasca na web stranici Climate Bridges do 30. juna. U septembru će međunarodni žiri, sastavljen od predstavnika organizacija iz alpske regije i regije Jugoistočne Evrope, nagraditi najbolje projekte u pet kategorija (dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, biodiverzitet i zaštita prirode, održiva poljoprivreda i smanjenje zagađenosti).

Pored promocije nagrađenih projekata, mogućnosti umrežavanja i prekogranične razmjene znanja, pobjednici će dobiti i novčanu nagradu od 1.000 eura. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade Klimatski šampion Jugoistočne Evrope će se održati u novembru 2022. godine u Sarajevu. Svi prijavljeni će biti pozvani na događaj, gdje će imati priliku i da učestvuju na radionicama i treninzima u oblasti borbe protiv klimatskih promjena.

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.