POZIV ZA TRENING “MEDIJI I UMJETNOST U SLUŽBI POMIRENJA”

Asocijacija “Kulturanova” u saradnji s partnerskim organizacijama ARTPOLIS s Kosova i “Naša djeca” Zenica iz Zenice poziva mlade iz Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine koji imaju između 18 i 30 godina da se prijave za obuku “Mediji i umjetnost u služba pomirenja“ koja će se održati od 10. do 17. jula.

Učesnici će imati priliku da nauče više o medijskoj pismenosti i načinu izrade kvalitativno-kvantitativne analize medijskog diskursa, nakon čega će to znanje moći primijeniti direktno na terenu, u praksi. Događaj koji ćemo pratiti je obilježavanje genocida u Srebrenici i medijsko praćenje tog dana.

Godinama unazad različiti mediji u regionu različito su izvještavali o događaju, a istraživanja pokazuju da se etički kodeksi, novinarski standardi i profesionalizam često ne poštuju. Naši budući učesnici imaće priliku da pokažu suprotno.

Obuka će se sastojati od jednodnevne posjete Srebrenici (na dan obilježavanja genocida u Srebrenici), nakon čega će polaznici pohađati obuku koja sadrži teorijski i praktični dio, a taj dio će se održati u Zenici.

Kao rezultat treninga, polaznici će uz mentorsku podršku izraditi dokument/analizu o medijskom praćenju Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, a najvažniji zaključci analize će se koristiti za produkciju aktivističkih pjesama u drugoj fazi projekta. Cjelokupna analiza će biti dostupna, a svi učesnici će dobiti certifikat organizatora.

Troškovi putovanja, smještaja, hrane i vize su pokriveni.

Obuka je namijenjena za pet mladih s Kosova, pet mladih iz Srbije i pet mladih iz Bosne i Hercegovine. Prijave se zatvaraju 15. juna.

Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem obrasca na linku.

Cilj projekta je suzbijanje stereotipa, predrasuda i ksenofobije među mladima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i s Kosova, podsticanje etičkog medijskog izvještavanja i korištenja kulture i umjetnosti u procesima pomirenja u regionu.

Projekat je podržan kroz Western Balkans Fund.

Za više informacija budite slobodni kontaktirati Adnu Kepeš, koordinatoricu projekta u Bosni i Hercegovini, a putem maila adna.ndjecaze@yahoo.com

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.