Pozivnica na otvaranje kampanje “16 dana aktivizma” u 2023.

Pozivnica na online panel pod nazivom “Zakon i femicid – komparativni prikaz zakonskih rješenja i sistemskih odgovora u regiji (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija)

– u četvrtak, 23.11.2023.
– u 18 sati (CET)
– Link:
https://us06web.zoom.us/j/81633244910?pwd=TGKbhJqKMktYhsFIhEfx7E4OqQGZx6.1
Meeting ID: 816 3324 4910
Passcode: 426026

Učesnice_i događaja su: Kosana Beker (Srbija), Maja Raičević (Crna Gora), prof. dr. Maja Munivrana (Hrvatska) i dr. Nermin Šehović (BiH).

  • Pozivnica na online promociju zbornika “Rod i globalizacija na Balkanu”

– u utorak, 28.11.2023.
– u 18 sati
– link:
https://us06web.zoom.us/j/89565551591?pwd=k7DdTiKvRZPZW03MvISkc7jg2g4Stf.1

Učesnice događaja su recenzenti zbornika “Rod i globalizacija”: prof. dr. Nermina Mujagić (Univerzitet u Sarajevu) i prof. dr. Ana-Marija Sikirić Simčić (Univerzitet u Rijeci). Panel će moderirati Ivana Kulić (TPO fondacija). Zbornik je nastao kao proizvod prve regionalne Zimske škole “Rod i globalizacija”, koja je organizirana u saradnji sa 19 partnerskih univerziteta iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a u čijim temeljima su univerzalno prihvaćeni i nepromjenljivi principi na kojima se zasnivaju ljudska prava, demokratija, jednakost, pravda. Po završetku Zimske škole zajedno sa svojim mentorima_cama, student_ce su elaborirali konkretne teme i objedinili znatnu količinu teorijskih i praktičnih sadržaja smještajući ih u širi kontekst rodnog senzibiliziranja. Cilj ovog događaja je predstaviti glavne koncepte koje su studentice_i izdvojili kao odlučujuće faktore u odnosu između rodne ravnopravnosti i globalizacije.

  • Online predavanje profesorice Christel Gopin pod nazivom “Gender equality battles and finding your own voice

Događaj će se održati online na engleskom jeziku.

– u petak, 8. decembra 2023.
– od 16.00 do 17.00 sati (CET)
– Link: meet.google.com/jsf-pufe-oui

Profesorica Christel Gopin, gošća panela “Gender equality battles and finding your own voice” je kokreatorka i certifikovana instruktorica platforme za profesionalnu obuku Healing the Heart of Conflict. Christel je odrasla u Njemačkoj, Južnoj Africi, Zimbabveu i Zambiji. Ima veliko volontersko iskustvo, uključujući izgradnju stanova za osobe u potrebi, a  pružala je i podršku porodicama u Puerto Penasku (Meksiko) od 2008. do 2010. Bila je suosnivačica i voditeljica Ženskog foruma „Veza uz kafu: razgovor sa svrhom“ (2009-2011). Vodila je vjerske grupe na put u Svetu zemlju (Izrael, Zapadna obala i Jordan) s geopolitičkim naglaskom na povezivanju grupe sa autohtonim narodima u regiji. Christel je pokrenula i vodila dva putovanja za pomoć siročadi, napuštenim i ugroženim djevojčicama u sirotištu La Casa Hogar de Niñas, Chihuahua, Meksiko. Radila je sa odjeljenjima CRDC-a u Jordanu i Bosni i Hercegovini i doprinijela je razvoju američkih projekata izgradnje mirovnih centara, uključujući Program za izgradnju mira policijskih službenika i Komisiju za istinu i pomirenje.

 

Preuzeto sa: hocu.ba