Pravo glasa na lokalnim izborima ima 3 283 194 birača! Iskoristite svoje pravo!

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 15. novembra ove godine, upisana su ukupno 3.283.194 birača, utvrdila je Centralna izborna komisija BiH, javlja Anadolu Agency (AA).
Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je kazao kako su izbori raspisani za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH.

Dodao je kako se zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina biraju u 21 osnovnoj izbornoj jedinici a birat će se 23 mandata. Naglasio je također kako se, u skladu s izmjenama Izbornog zakona RS-a, prvi put na lokalnim izborima neposredno bira i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, te kako će birači pored odbornika za skupštinu opštine i načelnika, pred sobom imati i treći listić kojim će birati gradonačelnika Istočnog Sarajeva.
“Na lokalnim izborima 15. novembra 2020. godine, sudjeluju ukupno 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata i 71 neovisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Za lokalne izbore 2022. ovjereno je 30.809 kandidata”, rekao je Bakalar.
Podsjetio je da je CIK 8. oktobra donio odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2020., i objavljivanju broja birača sa stanjem na dan 1. oktobra 2020. godine u 24.00 sati.
“Prema ovoj odluci, 3.283.194 birača su upisana u Središnji birački popis u svim osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini”, rekao je Bakalar.
Napomenuo kako će se predizborna kampanja po prvi put voditi u bitno izmijenjenim uvjetima u odnosu bilo koju izbornu kampanja u povijesti odnosno u uvjetima pandemije COVID-19.
“Pozivam sve političke subjekte da se posebno pri eventualnoj organizaciji javnih skupova, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, striktno pridržavaju mjera i preporuka epidemioloških službi i nadležnih organa koji budu na snazi u trenutku organizovanja tih skupova.” rekao je Bakalar.
Posebno je upozorio sve učesnike u predizbornoj kampanji da se suzdrže od izjava kojima se dižu tenzije, da na fer način vode kampanje, napominjući da je jedna od zakonskih zabrana korištenje jezika koji bi nekoga mogao podstaći na nasilje ili širenje mržnje.
Dodao je kako se i zbog pandemije COVID-19 i generalno zbog trenda politička i svaka druga kampanja vodi putem interneta i društvenih mreža, te da će CIK pratiti svako ponašanje i u tom segmentu objavljivanja i oglašavanja.
“Napominjem da CIK zbog kršenja pravila u kampanji ima ovlasti da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi 10.000 KM, da ukloni kandidata sa liste ako se utvrdi da je osobno odgovoran za povredu zakona”, poručio je Bakalar.
Rekao je kako su do sada zaprimili 134 inicijative od nevladinog sektora, političkih subjekata ili birača, o preuranjenoj kampanji ili plaćenom političkom oglašavanju, kao i pet inicijativa protiv jezika mržnje, o čemu se vode postupci po službenoj dužnosti.
“CIK će dokaze o pokušajima izbornih prevara primati svo vrijeme do potvrđivanja rezultata lokalnih izbora i mehanizama predviđenim Izbornim zakonom spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa bude dostavljena ovjerena izjava ili bilo koji relevantan dokaz da je birač bez njegovog znanja registriran da je glasao putem pošte, glasački paket koji dođe u centar za brojan je iz inozemstva na ime tog birača, se neće brojati, a birač će ostvariti svoje pravo u općini i gradu prebivališta”, rekao je Bakalar.
Preuzeto sa: tvojglasjebitan.com