Predavanje: “Opasne hemikalije u proizvodima svakodnevne upotrebe”

Koliko smo upoznati sa hemikalijama koje nas okružuju ? Da li smo svjesni rizika kojem smo izloženi zbog hemikalija koje se nalaze u predmetima svakodnevne upotrebe ??

?Kako bi odgovorili na ova pitanja Centar za životnu sredinu organizuje predavanje na temu hemikalija u Banjaluci u hotelu Jelena u subotu, 03.12.2022. u 17 časova.

Predavačice su Jelena Milić, dr biohem.nauka i Jasminka Ranđelović, mr biohem.nauka, predstavnice nevladine organizacije ALHem iz Beograda. Glavni zadatak njihove organizacije je da pomogne građanima da se zaštite od opasnih hemikalija i proizvoda koji ih sadrže pravilnim izborom pri kupovini i načinom korišćenja.

Predavanje će biti organizovano sa posebnim osvrtom na štetnost grupe hemikalija zvanih ftalati koji se nalaze u proizvodima od mekane plastike za široku upotrebu, posebno u igračkama i proizvodima za njegu djece.

Ftalati se mogu pronaći u školskim rančevima, torbicama za djevojčice, kabanicama, dječijim papučama, torbicama/neseserima od PVC-a, ceradama od PVC materijala, vještačkoj koži, PVC podnim oblogama, plastičnim delovima bicikala, patosnicama za automobile, novogodišnjim ukrasima, sportskoj opremi, itd. Ftalati se najčešće nalaze u robi azijskog porekla, ali i u proizvodima evropskih i domaćih proizvođača!

Evropska unija je od 8. jula 2020. godine uvela ograničenja za stavljanje u promet četiri ftalata koji se nalaze u proizvodima za svakodnevnu upotrebu u koncentracijama većim od 0,1%. Ove supstance najčešće se koriste kao omekšivači plastike (plastifikatore), i dokazano posjeduju svojstva toksičnosti po reprodukciju (mogu biti štetni za plodnost i za plod), i mogu izazvati poremećaje funkcije hormonskog sistema (endokrini ometači)

U Republici Srpskoj od početka 2021. godine se primjenjuje zabrana ove četiri vrste ftalata u proizvodima za svakodnevnu upotrebu. Uprkos postojećim zabranama, sa tržišta u BiH od početka godine su povučena 2.032 komada proizvoda koja sadrže sporne ftalate, dok je uništeno 1.617 proizvoda!

Dođi, edukuj i zaštiti se!

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi