Predsjedništvo donijelo jednoglasnu odluku da se vrate državljani BiH koji borave u Siriji i Iraku

Predsjedništvo BiH na sjednici 29. novembra ove godine donijelo je jednoglasnu odluku da se državljani BiH,koji borave u kampovima u Siriji i Iraku,hitno vrate u BiH.

Slikovni rezultat za dodik milorad
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić tvrdi da je tu odluku dobio tek danas te da ona može imati nesagledive posledice za građane BiH.
Jednoglasna odluka Predsjedništva ga je iznenadila jer ministarstvo bezbjednosti nije konsultovano po tom pitanju iako već duže vrijeme vrši pripreme i utvrđuje neophodne procedure za prihvat BH državljana iz Sirije i Iraka.
,,Predsjedništvo nas je dovelo pred svršen čin jer su, prema mojim informacijama, prihvatili da prva grupa tih ljudi oko 40-50 osoba,žena,djece i boraca ISIL-a dođe u BiH u subotu”,tvrdi Mektić i dodaje da nadležne institucije do subote ne mogu da pripreme taj prihvat.
,,Za svaku osobu moramo utvrditi da li posjeduje državljanstvo BiH.To je posebno teško utvrditi za djecu rođenu u Siriji.Sve te osobe moraju se smjestiti u karantin jer su boravili u područjima gdje vladaju razne zarazne bolesti i oni mogu biti prijetnja za zdravlja svih građana BiH. Predsjednoštvo BiH je donijelo odluku koja isključuje sve ove procedure”, ističe Mektić.
On kaže da ga iznenađuje i činjenica da je odluku o hitnom prihvatu povratnika sa sirijskog i iračkog ratišta podržao Milorad Dodik koji je do juče tvrdio da su povratnici iz Sirije i Iraka teroristička prijetnja,te da ih u BiH žele vratiti bošnjački lideri.
,,Vjerovatno je pritisnut i ucjenjen dosta nezgodnim stvarima,koje se prije svega odnose na njegovu umiješanost u kriminalne radnje.Zbog toga je počeo da pristaje na sve. Predsjedništvo nas je dovelo u situaciju da u BiH možemo dobiti jako rizčne osobe bez podataka o njihovom terorističkom djelovanju u Siriji i Iraku”,kaže Mektić i dodaje da ga iznenađuje što Milorad Dodik,prije prihvatanja odluke nije konsultovao ni MUP Republike Srpske jer je ministar Dragan Lukač danas izjavio da su povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta opasnost za Republiku Srpsku.
Preuzeto sa: https://www.rtvbn.com/