PREDSTAVLJAMO ŽENE PODUZETNICE KOJE SU NA ČELU PREDUZEĆA U BIZNIS INKUBATORU ZENICA

Pojava poduzetnica u proteklih dvadesetak godina u razvijenom svijetu usko je povezana s demokratizacijom društva, odnosno s izjednačavanjem muških i ženskih prava, prije svega prava na obrazovanje. Prema nekim statistikama smatra se da žene u Evropi pokreću ili su pokrenule svaki četvrti novi posao.

Žene u poduzetništvu ili takozvano žensko poduzetništvo sve je češća tema brojnih konferencija, seminara, naučnih skupova, programa vlada i političara širom svijeta. Podaci o broju žena poduzetnica variraju od zemlje do zemlje, od regije do regije.
Dok u većini zemalja broj žena poduzetnica u velikoj mjeri zaostaje za brojem muškaraca uključenih u poduzetničke aktivnosti, postoje zemlje u kojima žensko poduzetništvo predstavlja najdinamičniji segment sektora male privrede.
Biznis inkubator Zenica mjesto je razvoja brojnih poduzetničkih ideja još od 2004. godine kada je počela njegova uspostava, a prve stanara je dobio 2005. godine. Od tada do danas, proces inkubiranja uspješno je prošlo više od 150 preduzeća na čijem su čelu bile i žene. Danas, kada u Biznis inkubatoru Zenica posluje 40 + preduzeća, na čelu preduzeća koje su pokrenule poduzetničku priču, te zaposlile sebe ali i druge su i brojne žene.
Predstavljamo vam žene poduzetnice Biznis inkubatora Zenica i njihove biznise
Sanita Kurbegović – Huskanović (30), diplomirani ekonomista i prof.islamske vjeronauke na čelu je PO “Bubamara” koje je osnovala sa Aldinom Nezić (30) dipl.ing.hemije.
Bubamara se bavi proizvodnjom tekstilnih proizvoda odnosno usredsređena je na proizvodnju platnenog asortimana proizvoda koji zamjenjuje dosadašnje jednokratne proizvode.
Bubamarin asortiman uključuje liniju proizvoda za ženu, liniju proizvoda za bebe i djecul i liniju maski za lice za sve uzraste, ovo preduzeće posluje 2  godine i zapošljava pet radnika.
Rialda Jašarević (33) i Alma Bašić (26)  na čelu su U.D. „BASIC“ čije se uslužne djelatnosti odnose primarno na pisanje projekata, implementaciju, te izradu finalnih izvještaja. Također, u ponudi imaju mentoring usluge za START-UP, te mala i srednja preduzeća. U Biznis inkubatoru posluju nekoliko mjeseci, a više o njihovim uslugama možete saznati na stranici www.centarbasic.com ili  Facebook stranici BASIC CENTAR https://www.facebook.com/BASIC-Centar-342893546870867
Džana Hamedović (37) prof. engleskog jezika i književnosti po struci, prije nego je osnovala vlastito preduzeće, posao u struci radila je 15 godina, a potom je došlo vrijeme za promjene. Osnovala jeKloko dizajn studio“ koji se bavi dizajniranjem i proizvodnjom ergonomskih nosiljki  i opreme za bebe. U Kloko nosiljkama beba je uvijek postavljena u anatomski ispravan položaj koji podržava pravilan razvoj kukova i kičme. Prepoznatljive su po specifičnom dizajnu i drugačije u odnosu na one koje tržište već nudi. „Kloko dizajn studio“   zapošljava dvije žene, u Inkubatoru posluje tek nekoliko mjeseci, a prva Kloko nosiljka  nastala je prije nešto više od 5 godina. Više o Kloko ponudi možete saznati na www.kloko.ba, na Facebooku stranici KlokoBabyCarriers https://www.facebook.com/KlokoBabyCarriers/?ref=pages_you_manage kao i na Instagram stranici     @klokobabycarriers https://www.instagram.com/klokobabycarriers/?hl=en
Redžiba Šarić (57) osnovala je knjigovodstveni servis U.O. „LEK-K“ i već četiri godine posluje u Biznis inkubatoru Zenica, te nudi knjigovodstvene usluge. Više informacija o ovom preduzeću možete saznati u Poslovnoj zoni Zenica 1, na adresi Zmaja od Bosne bb, u Biznis inkubatoru Zenica.
Na čelu „Ama Trade“ d.o.o. preduzeća je Amira Ferhatbegović (49) čije preduzeće se bavi pakovanjem hotelske kozmetike, nabavkom kancelarijkog materijala i sredstava za čišćenje. U Biznis inkubatoru Zenica posluje već tri godine, a više o ovom preduzeću možete saznati u Biznis inkuboratoru  Zenica.
Lamija Beganović – Uzunović (33) sa suprugom Jasminom Uzunovićem vodi „Hagi“ d.o.o. preduzeće koje se bavi proizvodnjom edukativnih, platnenih knjiga i slikovnica za mališane. Ove knjige i slikovnice stimulišu razvoj taktilne i vizualne percepcije, fine i grube motorike, pincetnog hvatanja kod djece, usvajanje osnovniih matematičkih pojmova (brojevi, geometrijski oblici, odnosi veće-manje, lijevo-desno ) i načela (pridruživanje, prebrojavanje, nizanje, kardinalnost, serijacija).
Usvajanje prostornih odnosa (ispod, iznad, u, na), razvoj kognitivnih vještina i govora, prepoznavanje slova, podsticanje složenih logičkih struktura, razvoj intuitivnog mišljenja, logičkog zaključivanja, usmjerene pažnje, pamćenja, kreativnosti.
Iris Opačak (51) na čelu je preduzeća „Optimo“ d.o.o. koje radi projekte iz oblasti energetske efikasnosti sa akcentom na led rasvjetu i značaj rasvjete u radnom okruženju.
-„Sa novim tehnologijama razvoja rasvjete radimo projekte tako da svako radno mjesto dobije odgovarajuću svjetlost u zavisnosti od toga koja je djelatnost preduzeća. Sa pravilnim projektovanjem izvora svjetlosti dovodimo do toga da se poveća produktivnost radnika, a ujedno utječe i na njegovo psihološko stanje. Fokusirani smo i na to da se koriste izvori svjetlosti koji su najefikasniji, a ujedno i najmanje štetni za okoliš. Upravo iz energetske efikasnosti smo radili  na nekim projektima i za EU“ – poručila je Iris čije preduzeće zapošljava dvoje radnika, a često imaju potrebu i za angažmanom spoljnih saradnika koji učestvuju u njihovim projektima. Više o uslugama ovog preduzeća možete saznati u Biznis inkubatoru Zenica.
Vildana Kokić (34) diplomirani ekonomista po struci, već godinu dana vodi knjigovodstveni servis „BANKONTO“ d.o.o. i zapošljava troje radnika. „BANKONTO“ nudi usluge knjigovodstva/računovodstva, revizije, te poreznog savjetovanja. Više informacija o ovom preduzeću možete saznati u Poslovnoj zoni Zenica 1, na adresi Zmaja od Bosne bb, u Biznis inkubatoru Zenica.
Ovo je samo jedna u nizu pozitivnih priča iz Biznis inkubatora Zenica, a sretni smo što vrlo često možemo predstaviti slične pozitivne priče koje dokazuju da uz pravu ideju i inicijativu, uz jasan cilj i neizostavan trud, snove je moguće ostvariti.
(mreža-mira)