Preko učenja stranih jezika do ostvarenja snova – Srđan Tomić

Dok sjedi za radnim stolom i nostalgično gleda u sve te fotografije prelijepe Španije, u Srđanovim grudima se budi slatka čežnja za ovom dinamičnom zemljom. Sjeća se svakog koraka koji je načinio dok je hodao najpoznatijom ulicom Barselone „La Rambla“ dok iz radija, koji stoji na polici punoj knjiga, dopire zvuk flamenko muzike. Počinje da žmiri i broji u sebi korake do Kolumbovog spomenika, dok u mislima čuje ljude kako veselo pričaju na španskom jeziku. Ne želi da otvori oči jer zna da će vidjeti samo zidove svoje sobe koje krasi velika zastava Španije, a svaki dan sanjari trenutak kada će sjesti u avion i otputovati u voljenu zemlju.

Srđan Tomić je rođen 5. aprila 2000. godine u Bijeljini. Kao beba morao je da bude u inkubatoru i vrlo lako je mogao da umre, međutim, nije se predao. Studira Specijalnu edukaciju i rehabilitaciju – modul logopedija na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a pored toga predaje engleski i španski jezik u privatnoj školi stranih jezika „PEN III school“. Trenutno uči francuski jezik i na odličnom je putu da i njega savlada.
Sasvim slučajan početak koji će obilježiti Srđanov život
Već u osnovnoj školi Srđan je znao tečno govoriti engleski jezik i išao je na razna takmičenja. Tada je i mislio da će studirati engleski jezik, međutim logopedija ga je misteriozno privlačila i na kraju je i upisao logopediju na iznenađenje svih. U srednjoj školi je zavolio špansku kulturu i tradiciju i odlučio je u junu 2019. godine da pokuša preko interneta učiti španski jezik kako kaže da „uguši dosadu“. Tada kada je počeo učiti nije ni slutio da će jednog dana predavati drugima španski jezik.
Mnogi koji uče neki strani jezik imaju neku fascinatnu priču vezanu za to zašto su ga počeli učiti, međutim, meni je bilo dosadno i instalirao sam aplikaciju „Duolongo“ čisto da mi prođe vrijeme, a usput sam znao da će mi dobro doći i za ekskurziju. Nakon ekskurzije sam odlučio da ga maestriram pošto me je Španija oborila sa nogu nakon što sam osjetio samo djelić čari ove predivne zemlje. Jednom sam pronašao jedan server sa preko 10000 korisnika za pričanje engleskog i španskog i tu sam dodatno usavršio znanje. Server se zove „Spanish-English Learning Server“ na aplikaciji „Discord“. Tu sam upoznao mnogo prijatelja sa kojima se svakodnevno čujem. Iako ni sam nisam očekivao da ću tako brzo savladati neki strani jezik, ipak mislim da su mi osobe sa ovog servera pružile dodatnu motivaciju da ga što bolje naučim.
Neuspjeh kao motivacija za dalje
Na maturskoj ekskurziji u septembru 2019. godine u Španiji je pokušao više puta da priča na španskom, ali često mu se dešavalo da ne može da se pravilno izrazi i da postane predmet smijeha u Španiji. Jednu takvu situaciju priča njegov prijatelj Jovica.
Bio je to jedan od prvih dana u Lloret de Maru. Išli smo u prodavnicu suvenira i tamo su bili i neki maturanti iz drugih mjesta u BiH i nekoliko Španaca. Pošto je Srđan htio da se napravi pametan i da zadivi sve svojim „impresivnim“ španskim jezikom, otišao je do prodavačice i pitao je koliko košta neki suvenir. Ona mu je odgovorila brzo na španskom te on ništa nije razumio. Žena je nastavila dalje da priča nakon čega je on pitao da priča na engleskom. Kada je kupio suvenir htio je da pozdravi ženu i umjesto da kaže „Čuvajte se. Doviđenja“, on je rekao nešto neprimjereno nakon čega su se počeli smijati svi koji su ga razumjeli, a prodavačica je počela vikati na njega. Uspio je na kraju da objasni da se pogrešno izrazio i tako smo mi imali tema da ga zezamo do kraja ekskurzije.

Nakon što je upisao željeni fakultet, Srđan je nastavio da usavršava Španski jezik i odlučio je da ga polaže. Poslije mnogih ispita iz Španskog koje je položio, jedna prijateljica, koja je profesorica španskog jezika,  ga je pitala da li želi da je zamijeni nekoliko dana, na šta je on pristao. Nije ni slutio da će toliko oduševiti sve svojom predanošću i trudom, te da će početi raditi kao profesor. Čak ga je i direktorica „PEN III“ škole pitala da joj nešto dodatno objasni kada je i nju zadivio svojim predavačkim sposobnostima.
Na dobrom putu da savlada i francuski jezik
Njegov sadašnji najbolji prijatelj Goran kaže da sada zajedno uče francuski jezik.
Srđan se i danas šali da nikada nije dobio manju ocjenu od petice iz engleskog i da nikada nije izgubio nijedan bod na testu. Ja ga tada podsjetim na regionalno takmičenje u spelovanju koje je izgubio jer nije dobro spelovao riječ „coffee“ dok je mnogo teže riječi pravilno spelovao. Mi se često međusobno zadirkujemo, pogotovo sada kad zajedno učimo francuski jezik. Doduše, ja  brzo odustanem od učenja francuskog jezika zbog mnogobrojnih fakultetskih obaveza, ali i vratim se zahvaljujući Srđanu. Za kratko vrijeme koje sam učio, Srđan mi je objašnjavao gradivo i gramatiku kroz odlične primjere i posvetio mi je mnogo pažnje. Čak sam u razgovoru sa jednim njegovim učenikom primjetio da je prilično oduševljen sa njim, iako kaže da mu ponekad daje dosta zadataka da uradi. Srđan mi je jednom rekao da kvalitet naučenog zavisi od odnosa učenika i predavača, a pogotovo je to pokazao na svom primjeru.

Na korak do Španije
Srđan je, pored toga što predaje španski i engleski jezik, maštao i da ode u Španiju i istraži svaki kutak Barselone i drugih poznatih španskih gradova. Sve do skoro, taj san je izgledao nedostižno, pogotovo zbog pandemije korona virusa, ali ipak život zna pozitivno da nas iznenadi čak i kada se ne nadamo. Baš kao što je i slučajno počeo da uči španski jezik, tako se i slučajno prijavio na program određene razmjene „Centra za afirmaciju i razvoj“ u saradnji sa „Au pair“ agencijom. Na jednom njihovom programu studenti žive sa određenom porodicom koju izaberu, a jedini posao koji imaju jeste da uče djecu engleski jezik kroz svakodnevnu pričanje i interakciju sa djecom. Nije mogao da vjeruje kada su ga pozvali da mu kažu da je prošao. Ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija, Srđan bi trebao da otputuje u Španiju u septembru ove godine. Do tada se nada da će usavršavati francuski jezik, te sada željno iščekuje da ponovo prođe ulicom „La Rambla“ i broji korake ko Kolumbovog spomenika.
Aleksandra Đukić
1. jun 2021. godine