Preslikajmo grafite sa govorom mržnje

Pozivamo Vas na aktivnost preslikavanja grafita sa nacionalističkim porukama ili govorom mržnje koja se održava u subotu, 16. novembra u 09:30 sati, u ulica Klosterska 10, Tuzla 75000.
Više desetina mladih će u okviru USAID-ovog projekta „Budi inspiracija“ a kojeg implementira Nacionalni Demokratski Institut u BiH (NDI BiH) u saradnji sa svojim lokalnim partnerima Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE, prefarbati neprihvatljive i uvredljive grafite i transformirati ih u svojevrsni umjetnički mural.
U Bosni i Hercegovini postoji mnogo javnih prostora na kojim se mogu vidjeti grafiti sa nacionalističkim sadržajima ili eksponati koji sadrže govor mržnje prema određenim manjinskim skupinama. U toku tzv. Paint Back aktivnosti, odnosno prefarbavanja javnih površina, projekat Budi inspiracijaće organizovati kreativnu radionicu za učenike srednjih škola iz svih krajeva Bosne i Hercegovine za praktično obuku kako da neprikladne grafite transformiraju u umjetnička djela. Učenici će sa izabranim uličnim slikarima raditi na preslikavanju grafita u murale ili ih na drugačiji način dizajnirati.
Projekat „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“ je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.
Program se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju rad sa srednjoškolcima, studentima i mladim političarima, tokom kojih će učesnici imati priliku da kroz predavanja i praktične simulacije nauče o procesima suočavanja s prošlošću, te da svoja znanja primjene na terenu kroz kreativni rad, projekte i akcije.
Projekat je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i implementira ga Nacionalni Demokratski Institut u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE.