Pridružite se prezentaciji VIRAL hackathona u Mostaru

Pripreme za nedavno najavljene hackathone u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću intenzivno traju posljednjih sedmica, a projektni partneri vrijedno rade kako bi uključenim sudionicima pružili nezaboravno iskustvo. Učiti, razvijati softverska i/ili hardverska rješenja i družiti se s kolegama imat će priliku svi studenti koji budu dijelom studentskih natjecanja koja će obilježiti proljeće u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Jedan od hackathona, planiranih kroz projekt VIRAL sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, održat će se krajem maja u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru poštujući sve epidemiološke mjere. Hackathon, koji zajednički organiziraju projektni partneri uključujući i Sveučilište u Mostaru, Univerzitet Džemal Bijedić i INTERA Tehnološki Park, bit će fokusirani na primjenu informacijskih tehnologija u poljoprivredi kroz razvoj softverskih i/ili hardverskih rješenja za izazove s kojima se suočavaju poljoprivredna poduzeća u svakodnevnom poslovanju. Kroz 48 sati, uključeni timovi radit će na razvoju ovih rješenja uz pomoć mentora iz različitih područja, a kroz program će imati priliku čuti i različite govornike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Timovi će svoja rješenja prezentirati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.
Sve detalje o hackathonu zainteresirani studenti mostarskih fakulteta moći će čuti u srijedu, 28.4.2021. godine u prostorijama Sveučilišta u Mostaru, odnosno putem Zoom platforme u četvrtak, 29.4.2021. godine. Online prezentaciji zainteresirani studenti se mogu priključiti putem http://bit.ly/viral_prezentacija_hackathona.
Voditelj projekta VIRAL je Univerzitet u Banja Luci, a projekt provode Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, INTERA Tehnološki Park i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.
(aptf.sum.ba)