Prijave su otvorene: Dodjela nagrada DOBRO za filantropiju iseljeništva

Polazeći od činjenice da iseljeništvo iz Bosne i Hercegovine, od svog postanka, redovno provodi brojne filantropske aktivnosti kroz koje značajno pomaže različite kategorije stanovništva u BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u svom dokumentu Politika o saradnji sa iseljeništvom, usvojenom od strane Vijeća ministara BiH 2017. godine, predvidjelo mjeru  dodjela nagrada i priznanja iseljeništvu za njihove različite doprinose Bosni i Hercegovini, što uključuje i filantropske doprinose iseljeništva.

Ministarstvo je u cilju realizacije ove mjere proteklih godina pokrenulo niz aktivnosti, među kojima je i inicijativa da se kategorija iseljeništva uključi u dodjelu nagrade DOBRO za filantropiju koju dodjeljuje Fondacija Mozaik, istaknuta nevladina organizacija koja djeluje u BiH. Ova inicijativa Ministarstva je naišla na odličan prijem u Fondaciji Mozaik i ove godine po prvi put je otvorena mogućnost kandidovanja pripadnika iseljeništva za dodjelu nagrade DOBRO za filantropiju.
Nagrada DOBRO za filantropiju je nagrada za pojedince i kompanije koji su svojim filantropskim djelovanjem, volonterskim radom i finansijskom podrškom značajno doprinijeli razvoju zajednica u BiH i poboljšanju kvaliteta života u našoj zemlji.
Fondacija Mozaik je za iseljeništvo predvidjela sljedeće nagrade:
– Nagrada za individualnu filantropiju pripadnicama i pripadnicima iseljeništva iz BiH: za ovu nagradu se mogu nominovati pojedinke i pojedinci stariji od 17 godina koji vode porijeklo iz BiH a žive u iseljeništvu (dijaspori) i koji se svojim filantropskim djelovanjem zalažu za dobrobit zajednica u BiH. Kroz ovu kategoriju se mogu nominovati i pojedinke i pojedinci iz iseljeništva koji su doprinijeli filantropiji u BiH kroz organizacije u iseljeništvu.
– Nagrada za korporativnu filantropiju kompanijama koje su osnovali ili su u vlasništvu pripadnica i pripadnika iseljeništva iz BiH: za ovu nagradu se mogu nominovati kompanije kojima je korporativno filantropsko djelovanje u BiH sastavni dio poslovanja.
U nastavku su linkovi sa detaljnim informacijama o nagradi DOBRO, kriterijima, kategorijama i prijavni obrasci:
– O nagradi DOBRO,
Kriteriji i kategorije nagrade,
Prijavni obrazac i sažeto o kriterijima.
Nominacije za nagrade su otvorene do 09. novembra 2020. godine.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva pripadnike iseljeništva, kao i njihove partnere u BiH, da nominiraju pripadnike iseljeništva za nagradu DOBRO za filantropiju, uz napomenu da nagradu DOBRO vodi i dodjeljuje Fondacija Mozaik.
(oslobođenje.ba)