Prijavite se za besplatni razgovor sa psihologom: Problemi adolescenata u izolaciji

Situacija izazvana pandemijom koronavirusa natjerala nas je da se prilagodimo životu u izolaciji i da pokušamo naći najbolji način kako prevazići teške dane. Svjedoci smo mnogobrojih savjeta kako razgovarati sa djecom, pružiti im osjećaj sigurnosti i razonodu u kući.
Međutim, rijetko ko se zapitao kako će se situacija odraziti na adolescente čiji mentalni razvoj umnogome zavisi od uticaja okoline, pogotovo u vanrednim okolnostima.
SOS Dječija sela BiH pored brige o djeci bez roditeljskog staranja, pomažu mladima i roditeljima kroz Program jačanja porodica kako bi porodice sa djecom ostale na okupu. Psihologinje i psihoterapuetkinje Senka Čimpo iz SOS Dječijih sela BiH i mr. sci Nermina Vehabović-Rudež odlučile su putem live videa na Facebook stranici SOS Dječijih sela BiH podijeliti sa roditeljima stručne savjete i odgovoriti na njihova pitanja i nedoumice u vezi sa adolescentima.
Djeca i adolescenti pod teretom stresa | vasezdravlje.com
„Adolescencija je sama po sebi izazovno razdoblje, mladi žele biti ravnopravni s odraslima, a ipak traže zaštitu roditelja i ohrabrenje u donošenju odluka. Iako su mladi uglavnom okrenuti online svijetu i bolje nego odrasli se snalaze u komunikaciji putem tehnologije, situacija kada su izolovani od svojih vršnjaka zasigurno za njih nije jednostavna. Sve to kod adolescenata dovodi do osjećaja ljutnje, nesigurnosti i zatvaranja u sebe. Često dobijamo upite, kako se izboriti sa ovom situacijom i kako razgovarati sa adolescentima, a da to ne prouzrokuje još veće distanciranje od roditelja. Stoga smo, u ovim izazovnim danima, odlučili pomoći roditeljima, ali i mladima i odgovoriti na njihova pitanja.“, kaže Senka.
Neke od tema o kojima će, putem live videa, Senka i Nermina govoriti jeste kako mladi često rizike doživljavaju i procjenjuju nižim nego što jesu, a dobre stvari boljim, ne shvatajući ozbiljnost situacije. S obzirom na činjenicu da mlađa populacija nije zdravstveno ugrožena novonastalom situacijom, često smatraju da ne moraju nužno poštovati donesene odluke, te je važno znati šta očekujemo od adolescenata u uobičajenoj situaciji i šta donosi ova nova i kako sve to utiče na njihovo distanciranje ili jaču povezanost sa roditeljima.
Live video razgovor sa psihologinjama planiran je za 28. april u 20 sati, a svi zainteresovani se mogu registrovati već danas i ukoliko žele poslati svoj upit na sljedećem linku: https://www.sos-ds.ba/live-razgovor/