“Stefan Lazarević” prijetio Islamskoj zajednici i “srpskim izdajnicima”

Izvor: N1


Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji saopštio je danas da je primio preteće pismo koje je, kako su naveli, poslao Stefan Lazarević iz Beograda, a u kojem “vrijeđa islam i muslimane”.

Mešihat je izrazio zabrinutost i oštro osudio taj čin koji, kako je naveo, nije svojstven “ovim prostorima ni devedesetih godina prošlog vijeka obojenih mržnjom i netrpeljivošću prema Bošnjacima i muslimanima”.
Ta vjerska zajednica je navela da autor pisma “zahtjeva iseljavanje pripadnika islama sa Balkana najkasnije do Đurđevdana, uz prijetnju da će u suprotnom biti uništeni”.
“Na kraju pisma, pored ostalih, kako kaže ‘velikomučenika’, poziva se i na generala Dražu Mihailovića, osvjedočenog simbola genocida nad muslimanima u Drugom svjetskom rat”, saopštio je Mešihat IZ u Srbiji.
Prijetnje su prijavljene Policijskoj upravi u Novom Pazaru, a Mešihat od nadležnih organa zahtjeva da istraže ko stoji iza pisma i da ga oštro sankcioniše.

“Stefan Lazarević” prijetio i ranije

Nevladina organizacija “Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda” iz Novog Pazara, primila je u ponedjeljak prijeteće pismo koje je napisano rukom, a koje je poslato iz Beograda 12. februara 2019.
U prijetećem pismu se navodi da je ono namijenjeno “izdajnicima i izrodima srbskim, prevedenim u mudžahedinsku, satanističku sektu i njihovim gospodarima i finansijerima, Ujedinjenim arapskim Emiratima, Turskoj, Saudijskoj Arabiji i ostalima”.
“Napustite sve krajeve u oblasti Kraljevine Srbije, od izvorišta Save do Krfa u Grčkoj, i od Jadranskog mora do Rumunije, najkasnije do Đurđevdana. U suprotnom bićete uništeni”, napisano je u navedenom pismu.
Na poleđini koverte navedeno je da je pismo poslao “Stefan Lazarević iz Beograda”, a navedene je i njegova adresa.
Direktorka Sandžačkog odbora Semiha Kačar, rekla je za agenciju Beta da je pismo nađeno kada su nakon praznika zaposleni došli na posao, te da je predato pravnoj službi udruženja na dalje postupanje.
Kačar je navela da ovo nije prvi put da organizacija dobija prijeteća pisma slične sadržine.
“Ništa novo, istrenirani smo za ovakve slične prijetnje, to je u Srbiji postala svakodnevica. Ono što je problem je da sve naše prijave ovakvih prijetnji državnim institucijama ostaju neriješene i država rijetko kada zaista reaguje”,rekla je Kačar.
Pismo gotovo identične sadržine stiglo je 14. februara i na adrese više nevladinih organizacija u Beogradu, u kome se navodi da je “namijenjeno svim izdajnicima i izrodima srpskim”.
Pismo su tada stigla na adrese Građanske inicijative, Komiteta pravnika za ljudska prava, Beogradskog centra za ljudska prava i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.
Izvor: N1

Posljednji postovi