Programirati zdrave životne navike: Sretan i zdrav programer

Na sreću, živimo u vremenu kada je fokus na zdrav(ij)e životne navike vrlo ozbiljan i posvećuje mu se pažnja i prostor kao nikada ranije.

U pravilu, ovaj dio razgovora ostavljamo za slobodno vrijeme kojeg je, ruku na srce, sve manje. Stoga, sada je pravo vrijeme da cijelu stvar podignemo za jedan nivo više i o zdravim životnim navikama počnemo razgovarati tamo gdje provodimo najviše vremena – na poslu. Avangardno? Pa i nije.

Na ovakav se korak već odlučila kompanija Authority Partners kreiranjem platforme za dijeljenje znanja i iskustava pod nazivom Dev Talks MeetUp, koja najčešće pokriva aktuelne IT teme. I ovoga puta razgovor ide u pravcu IT posla, ali iz ugla – sretnog i zdravog programera.
Adnan Ćatović iz Sarajeva je u svojim srednjim tridesetim, otac dvoje djece, suprug i programer u velikoj i globalnoj kompaniji Authority Partners (AP), predan svom poslu. Unazad nekoliko godina je “platio račun” sjedilačkog načina života: na kontrolnom pregledu je ustanovljeno da postoji više nego dovoljno rizičnih faktora za ozbiljnu zabrinutost.
Jednako odgovoran i kao otac i suprug, shvatio je da je krajnje vrijeme za promjenu. “Nisam mogao dopustiti da stvari odu dalje i štetu je trebalo popraviti odmah”, kaže Adnan. “Počelo je odlukom da prekinem sjedilački način i sve što se u pravilu smatra dijelom ovog posla i počnem s više aktivnosti. Kako ne možete ni šetati a kamo li trčati punog stomaka, tako su se promijenile i prehrambene navike.”
Umjesto čokoladica koje su bile trenutni ali nezdrav izvor energije, danas je na Adnanovom stolu kutija orašastih plodova i suhog voća. I, kaže, puno boca vode na svakom ćošku. Iščitao je sve što će mu pomoći da razumije svoje tijelo i – krenuo. Danas istrči pet kilometara za dobro jutro, ima sjajne nalaze, zadovoljniji je i aktivniji. U svakom pogledu, naglašava. Bivši je sportista, prije ljubavi prema IT-u je igrao nogomet, pa je iskoristio i tu svoju prednost.
Adnan čvrsto vjeruje da se znanje treba podijeliti. Bilo da se radi o poslu, novom iskustvu ili, naposljetku, zdravlju. Sve što je dugo i pažljivo proučavao pomažući sebi, Adnan je stavio u prezentaciju za Dev Talks MeetUp, koji Authority Partners redovno organizuje upravo s idejom da podijeli znanja koja ova kompanija prikuplja zajedno sa više od 400 svojih konsultanata širom svijeta, na 5 kontinenata i u 33 zemlje. Na Dev Talks MeetUpu, koji će se ovoga puta održati 27. maja u 18 sati, Adnan će u prezentaciji sjajnog naziva “Happy, healthy programer!” objasniti sve korake kako usvojiti zdraviji način života i unaprijediti ne samo sebe, nego i posao.
AP se kroz 23 godine, otkada postoji, aktivno bavi promoviranjem zdravih navika. Pored odlične teme i Adnanovog predavanja, godinama unazad AP svakog utorka organizuje časove Yoge i plaća rekreativne aktivnosti svojih konsultanata i konsultantica. Adnanov sistematski pregled s početka ove priče je zapravo dio dodatnog zdravstvenog osiguranja koje kompanija obezbjeđuje, a u cijeli paket dobrih namjera kompanije ulazi i kombinacija team-buildinga i aktivnog života kroz organizovane pješačke i biciklističke ture. Trenutno je aktuelan i “Spring challenge” s istim ciljem – zdravljem.
Naposljetku, slažemo se s Adnanom da znanje treba dijeliti, ali ponuđeno treba i uzeti. Sve o Dev Talks MeetUpu i načinu na koji se možete besplatno prijaviti i poslušati iskustvo pronađite na sljedećem linku. Za one koji propuste ovaj događaj, uskoro će biti dostupan i podcast s Adnanom u drugoj sezoni popularnih podcasta koje Authority Partners producira. Imate li i vi dobru ideju koju kao govornik/ica želite podijeliti s ozbiljno velikom IT zajednicom koju AP okuplja na ovim događajima, pratite ovaj link za prijavu i očekujte poziv.
(klix.ba)