Prva zarađena dnevnica u Sašinom životu

Saša ima 31 godinu. Danas je on zaradio svoju prvu dnevnicu i prvi put u životu je radio, a kako ističe imao je i bakšiša. Saša ima priliku da radi dva sata i kako ističu njegovi prijatelji od uzbuđenja nije spavao čak od petka. Njegova dva sata su njemu sve, ali i drugima.
„Meni se čini , meni je super, zadovoljstvo mi je ovdje biti.  Građanke i građani su dali sve od sebe, a ja ću isto dati sve od sebe da bude ok.” rekao je Saša Sunjka.

„On kaže da je bio sretan, a ja kažem da sam srećniji“ dodao je Almir Ikanović, vlasnika objekta „Pizza Cut“
Angažman osoba sa invaliditetom u društvu je na nezavidnom nivou, a veliki problem predstavlja i to što su osobe sa invaliditetom podložne diskriminaciji. Međutim, po uzoru na razvijene zemlje u kojima osobe sa invaliditetom rade i privređuju u uslužnim djelatnostima, nekoliko tuzlanskih kafića će tokom ljeta angažovati mlade osobe sa down sindromom i pružiti im priliku za prvo radno iskustvo.
„Ja se nadam da ćemo ovim primjerom pokazati da smo dobri ljudi i da podržavamo djecu i omladinu sa invaliditetom i da ćemo pružiti priliku našoj djeci da se socijalizuju i da budu ravnopravni akterti našeg društva i da osnujemo kafić gdje bi radile osobe sa invaliditetom“ rekla je Alma Dropić, predsjednica Udruženja za osobe sa invaliditetom „Duga“ Tuzla.

Kako bi se osobe sa invaliditetom što bolje uključile u društvene  tokove i zajednicu planirana je i realizacija projekta „Taksi sa srcem“, a organizator se nadaju da će pronaći saradnike uz pomoć kojih će omogućiti besplatan prevoz osobama sa teškim invaliditetom na području Tuzle.
„Djeca i osobe sa invaliditetom imaju priliku da bez podrške roditelja i staratelja realizuju .svakodnevne aktivnosti koje osobe normalne popuplacije obavljaju bez poteškoća“ dodao je Damir Muratović, magistar pedagogije i psihologije
Poseban problem predstavlja to što su osoba sa invaliditetom ponekad spriječene da odu na željenu lokaciju, te često odustaju od društvenih događaja ukoliko ne posjeduju sopstveno vozilo.

“Znamo da mnoge porodice nemaju sopstveno vozilo i ovo je idealno rješenje za ostavrenje njihve društvene uloge. Može pozvati taksi koji će biti prilagođen i koji je može prevesti od njenog doma do njene škole“ zaključila je Lejla Kišić, direktorica  Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju „Soci“
Inkluzija djece sa Down sindromom i projekat „Taksi sa srcem“ svakako će uključiti osobe sa invaldititetom u društvene tokove, olakšati njihove živote, socijalizovati ih, ali ono što je najvažnije izmamiti osmjehe kao onaj danas na Sašinom licu nakon prvog radnog dana u životu.
(rtvslon.ba)