Prvi put u EU, vjetar i sunce obezbijedili više struje nego ugalj u 2019.

Neprofitne organizacije s fokusom na klimatske promjene, odnosno energetsku tranziciju, Sandbag i Agora Energiewende, izradile su šesti godišnji izveštaj o energetskom miksu Evrope.

Резултат слика за solarne ploce na kuciđ
Jedno od najvažnijih saznanja udružene grupe stručnjaka jeste da je tokom 2019. godine sektor proizvodnje električne energije „ispustio“ 12 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na godinu ranije, a sve zahvaljujući povećanoj upotrebi obnovljivih izvora. Udio čiste energije u Evropskoj uniji je skočio na 34,6 odsto, te je tako postavljen novi rekord na nivou ove zajednice zemalja. U poređenju sa 2018. godinom, to je rast od 1,8 odsto.
Zabilježeni pad emisija gasova s efektom staklene bašte u evropskim elektranama je viši nego i u jednoj godini počev od 1990.
Uspeh na tom polju se pripisuje zatvaranju termoelektrana na ugalj. Snabdijevanje strujom iz tog naftnog derivata se smanjilo za 24 odsto, odnosno za oko 150 TWh, a pozitivni trend je u velikoj mjeri izazvan poskupljenjem tone proizvedenog ugljen-dioksida na 25 evra. Veća cijena je doprinjela tome da generisanje struje iz postrojenja s visokim ugljeničnim otiskom bude manje ekonomski opravdana u odnosu na generisanje električne energije iz elektrana na prirodni gas i postrojenja koja crpe obnovljive izvore energije.
 
Više pročitajte ovdje
Preuzeto sa: https://www.6yka.com/

Posljednji postovi