Psi i mačke se mogu zaraziti korona virusom, ali ga ne prenose

Mačke i psi ne mogu da prenesu novi korona virus na ljude. Međutim mogu da budu pozitivni na testu, ako se zaraze od svojih vlasnika.
Dog, Cat, Animals, Animal, Pet
To je zaključak Odjeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hong Konga nakon što je testiranje jednog psa u karantinu, 27. i 28. februara kao i 2. marta, dalo „blago pozitivan“ rezultat na virus.
Portparol odjeljenja izjavio je da nema dokaza da kućni ljubimci mogu biti izvor zaraze KOVID-19, i da ne mogu da se razbole.
Naučnici sumnjaju da je virus poznat kao SARS-COV-2 izazvao bolest nastalu kod slijepih miševa, prije nego što je prenešen na druge vrste, vjerovatno male divlje sisare koji su ga prenijeli na ljude.
Dog, Cat, Pets, Animals, Friends
Međutim, stručnjaci sa više univerziteta slažu se da je kod testiranog psa otkriven nizak nivo infekcije pa je vjerovatno da je virus prenešen sa čovjeka na životinju.
Odjeljenje za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hong Konga je predložilo da se svi kućni ljubimci iz domaćinstva gde je neko od ljudi pozitivan na koronavirus stave u karantin.
Vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da održavaju dobru higijenu koja podrazumjeva pranje ruku prije i posle dodirivanja životinja i njihove hrane i zabranu ljubljenja sa njima. Oboljele osobe treba da izbjegavaju konakt sa kućnim ljubimcima, a ako otkriju promjene u zdravstvenom stanju životinja trebalo bi da odmah obavjeste veterinara.
Osim održavanja higijene, vlasnicima kućnih ljubimaca savjetovano je da ne budu pretjerano zabrinuti i da ne napuštaju svoje ljubimce.