Psihoterapeutkinja Alma Tihić: Suicid se ne događa iznenada, razgovarajte o svojim problemima

U životu vrlo često nije sve onako kako mi planiramo, a kada nam konci počnu kliziti iz ruku, tada nastaju različiti strahovi, promjene raspoloženja, panični napadi a nažalost dešavaju se i suicidi.

Alma Tihić, magistrica društvenih nauka iz područja psihologije i kliničkog geštalt psihoterapeuta je poput brojnih građana Tuzle i šire okoline s tugom i nevjericom primila vijest o suicidu kojeg je počinila mlada sugrađanka Adisa Atiković za kojom se dan ranije intezivno tragalo. Vezano | Tragičan epilog potrage: U automobilu pronađeno tijelo 23-godišnje Adise Atiković.
Putem svog Facebook naloga Alma apeluje na prisutnost pojava koje mogu dovesti do tragičnog ishoda te savjetuje sve one koji imaju probleme da o problemima i razgovaraju:
“Potresena sam. Razgovarajte, molim vas razgovarajte o onim dijelovima sebe koji se ne vide!
I ako mi je kroz moj rad i profesiju suicid dobro poznata i prisutna tema, svaki put se iznova potresem kada čujem da je nekome to bio jedini izlaz. Svi moramo biti svjesni da se suicid ne događa iznenada. Čovjek o tome ozbiljno misli i dugo planira do same realizacije. Duševna bol nekada prevazilazi fizičku, pa oduzeti sebi život izgleda kao jedino logično rješenje. A NIJE!!! NIKAKO NIJE. Potrebno je da pričamo, da izgovorimo: “Nisam dobro”, “Borim se sa sobom danima”.
Možda nemamo podržavajuću okolinu, roditelje, partnera, ali imamo prijatelje, poznanike, slučajne susrete sa ne tako bliskim osobama, stručnjake… Često nas pitaju: “Kako si? Šta ima?” KAŽITE: “Nisam dobro”! Slobodno! Da smijemo to reći! MORAMO to reći. Neko će nas čuti. Neko će odregovati, razumjeti, zagrliti, razgovarati, pomoći….
NEKA SE OVAKAV DAN NE PONOVI!” navela je.
(Tuzlanski.ba)