PUSTI ME DA TEČEM- Akcija “15 kupališta umjesto 15 MHE na rijeci Neretvici”: Građani nastavili radove o svom trošku

U sklopu akcije “15 kupališta umjesto 15 malih hidrocentrala na rijeci Neretvici” danas su aktivisti iz U.G. za spas rijeke Neretvice “Pusti me da tečem” organizovali uređenje kupališta Pasjak. Oni su danas radili na dopremanju nasipnog materijala koji će biti iskorišten za uređenje plaže, odbojkaškog igrališta, prilaznih staza, platoa za šadrvan i parkinga.


Građani i aktivisti koji su okupljeni oko ovog Udruženja kupalište uređuju novcem iz svog džepa.”Do sada smo akcije uglavnom organizovali o svom trošku, ali postoje indicije da će se uključiti i Općina i da će pomoći na određeni način da se realizuje ovaj projekat ili bar dio projekta”, rekao  je Jasmin Turak, aktivista Udruženja i jedan od koordinatora projekta.

Građani su danas uradili i određene pripreme za postavljanje ziplinea što bi trebalo da bude adrenalinsko osvježenje.Aktivnosti na ovom projektu su počele u februaru ove godine, ali su zastale zbog pandemije koronavirusa. Prethodnih dana su radovi ponovo aktivirani, a već sljedeća akcija će biti u nedjelju, 5. jula. Krajnji cilj projekta, kako nam je kazao Turak, je rijeku Neretvicu i okolinu učiniti parkom prirode, odnosno zaštićenom zonom.