Put primitivizma


Zamislite da novinari izvještaj sa Narodne skupštine Republike Srpske počnu: „U punoj sali kriminalaca, glupača, pedera i drogeraša, juče se raspravljao o mentalnom zdravlju“. Zamislite da u tekstu pišemo kako neobrazovani pričaju o obrazovanju, papci o poštenju, lopovi o zakonu, i sve to koristeći njihov ulični jezik.
Šta bi bilo da pišemo kako se narod stidi budala za koje je glasao, kako tom istom narodu nepismeni idioti usvajaju zakone i odlučuju o njihovoj budućnosti?
Zamislite da u tekstu ili TV prilogu govorimo kako su se budale u NSRS ponovo svađale i pričale o glupostima koje nemaju veze sa dnevnim redom, da su kreteni vikali i dobacivali, a da oni koji vode Skupštinu podržavaju te idiote, jer da ne podržavaju prekinuli bi niz uvreda i jednim pritiskom isključili mikrofon.
Šta biste rekli na naslov „Idioti i danas zasjedaju“?

Zamislite da novinar poslaniku, koji pohvali rad ministarke i novi zakon, postavi pitanje „Jeste li zaljubljeni u nju?“, a sutradan stavi naslov „Poslanici hvale zakon jer su zaljubljeni u ministarku“.
Upravo bi se na to svelo novinarstvo da govorimo njihovim rječnikom. Šta bi poslanici, ali i građani, mislili o nama? Da smo nepismene budale koje pišu gluposti? Da, isto ono što sada mnogi misle o poslanicima. Čast izuzecima, ali i ćutanje je saučesništvo.
Naravno da su za nas, kao i za sve građane, oni narodni poslanici, kojima se svi obraćamo sa poštovanjem, jer je to naš posao i jer znamo da vulgarnom i uličnom govoru nije mjesto nigdje, a ponajmanje u jednom parlamentu.
Nije to teško, kad znaš šta je poštovanje i odgovornost, kada znaš da ti je to posao, i na kraju, kada znaš da bi te to koštalo radnog mjesta, možda i karijere. Upravo u tome i jeste razlika; njih ne košta ništa, nije ih briga ni što ih građani gledaju, pa slobodno mogu reći da se narodni poslanici dijele na one koji vrijeđaju, one koji ćute na te uvrede i one koji sjede nasuprot njih i dozvoljavaju da sve uvrede prođu bez kazne.
Pored svega, ima i onih koji se dive uvredama, pošalicama i domišljatim DA/NE pitanjima.
Kad smo kod pitanja na koja morate odgovoriti sa DA ili NE, imam i ja jedno za poslanike. Da li znate da se narod stidi što je glasao za vas?
Preuzeto sa: https://srpskainfo.com