Radionica za mlade: Mediji i medijsko okruženje

Workshop
Goražde
Bosnia and Herzegovina
Mediacentar Sarajevo u saradnji sa Inkubatorom društvenih inovacija MUNJA i info platformom Hoću.ba organizuje radionicu za mlade sa područja Goražda i okoline (16-25 godina): Mediji i medijsko okruženje, koja će se održati u Hotelu Behar, Trg branilaca, Goražde, 12. 10. 2022.
Cilj radionice jeste približiti mladima rad tradicionalnih medija, kako izgleda mapa medija u BiH, koje su razlike među njima, kako se finansiraju, kako različiti mediji pristupaju istim temama i zašto je to važno za pojedince?
Treneri/predavači će govoriti i o osnovnim novinarskim formama – kako ih prepoznati? Vijest, izvještaj, intervju, kolumna – gdje je prostor za činjenice, gdje za mišljenje i komentare? Kako na osnovu poznavanja novinarskih formi prepoznati kvalitetno i vjerodostojno novinarstvo?
Učesnici radionice će imati priliku se upoznati i sa simulacijom redakcijskog sastanka, kako se biraju teme i zadaci koje pokriva lokalni medij, koje teme lokalni mediji treba da pokriju i zašto su neke teme važne a neke ne, kako prepoznati dezinformacije, lažne vijesti, sporni medijski sadržaj i kome ga i kako prijaviti.
Agendu radionice možete preuzeti ovdje.
Broj mjesta je ograničen, a prijave za učešće na radionici možete izvršiti putem obrasca do 09. 10. 2022.
Napomena: Za učesnike/ce izvan Goražda osigurani su troškovi puta.
Radionica se održava u sklopu projekta “Mladi za bolje medije” koji finansira Evropska unija, a zajednički implementiraju Mediacentar Sarajevo i Ja bih EU.