Radionice na temu medijske i informacijske pismenosti

Agencija Canal France International (CFI) poziva srednjoškolce i srednjškolke iz BiH da se prijave na radionice o medijskoj i informacijskoj pismenosti.
7 Must-Know Tips for Buying a College Laptop | Computer Troubleshooters
Na radionice se mogu prijaviti svi zainteresovani koji žele razvijati znanja na polju medijske i informacijske pismenosti, a koji dolaze iz Zenice, Banjaluke, Visokog, Kiseljaka i okolnih mjesta.
Učesnici i učesnice radionice će imati priliku naučiti šta je medijska i informacijska pismenost, zbog čega je ona važna, kao i šta su dezinformacije, te kakav je njihov uticaj i kako ih prepoznati.
Na radionicima će biti predstavljena i edukativna mobilna aplikacija o dezinformacijama, a radionice će biti realizovane prema edukativnoj TALMIL platformi koja je, osim engleskog i francuskog jezika, dostupna i na službenim jezicima zemalja Zapadnog Balkana.
Radionica će uključivati i rad u grupama gdje će učesnici i učesnice, na konkretnim primjerima, razvijati kritičko mišljenje, te diskutovati sa grupom o temama vezanih za medijsku i informacijsku pismenost.
Termini održavanja radionica:

  • 7.4.2021.    Zenica – online radionica
  • 14.4.2021.  Banjaluka – online radionica
  • 7.5.2021.    Visoko
  • 20.5.2021.   Kiseljak

Nepomena: Zbog trenutne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom u BiH, još uvijek nije utvrđeno da li će radionice u Visokom i Kiseljaku biti održane online ili uživo. Svi učesnici iz navedenih gradova će blagovremeno biti obaviješteni o detaljima održavanja tih radionica.
Zbog pandemije koronavirusa ograničen je i broj učesnika radionica.
Svi učesnici će po završetku projekta dobiti certifikat o učešću na radionicama.
Radionice će voditi novinarka Mediacentra Sarajevo, Nejra Hasečić.
Planirano trajanje radionica je od 10 do 15 sati, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem maila nejra@media.ba, sa naznakom “Prijava za radionicu: (naziv grada)”.
Rokovi za prijave za svaku od radnica je dva dana prije njihovog održavanja.
Radionice se organizuju u okviru projekta Balkan Voices koje u zemljama Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) provodi agencija CFI koja djeluje u okviru Ministarstva za evropske i vanjske poslove Francuske.
(media.ba)