REGION- Pobjeda mještana Stare planine – neće se graditi mini-hidroelektrane

Na Staroj planini u narednih 15 godina sigurno se neće graditi mini-hidroelektrane. Ovo je predviđeno nacrtom novog prostornog plana grada Pirota, koji će uskoro biti usvojen. To je rezultat građanske inicijative i upornih nastojanja stručnjaka ekologa da dokažu štetne uticaje mini-hidroelektrana na prirodu, piše RTS. Protesti, blokade puteva, sukobi sa investitorima, obilježili su trogodišnju borbu mještana staroplaninskih sela i ljubitelja prirode protiv izgradnje mini-hidroelektrana. Jedan od rezultata te borbe je i novi prostorni plan grada Pirota u kome nema lokacija za izgradnju mini-hidroelektrana na planinskim rijekama.


“Izbačene su sve mini-hidroelektrane sa područja parka prirode i turističke regije Stara planina. Ostale su kao potencijalne lokacije jedino na reci Nišavi nizvodno od petlje Pirot zapad sa teritorije administrativnog područja grada Pirota”, navodi Slaviša Tošić, odgovorni projektant. Aleksandar Panić iz pokreta “Odbranimo reke Stare planine” navodi da su gradske vlasti dugo ignorisale problem sa mini-hidroelektranama. “Zadovoljstvo postoji, ali put koji koji smo prešli da bismo došli do ovoga apsolutno ne može da se podvede pod bilo kakvo zadovoljstvo, jer je od strane gradske vlasti ovaj problem sa mini-hidroelektranama dugo bio ignorisan. Uspjeli smo da nekako te ljude privolimo da počnu da razmišljaju i da vide kolika je štetnost mini-hidroelektrana u zaštićenom području”, objašnjava Panić.

U pokretu “Odbranimo rijeke Stare planine” kažu da će posle konsultacije sa stručnjacima, u zakonskom roku, podnijeti primjedbe na nacrt prostornog plana. “Vrlo je važno da napomenemo da ćemo pratiti izgradnju bilo koje hidroelektrane i na reci Nišavi s obzirom da postoji mogućnost mogućnost nastanka velike ekološke štete”, navodi Dragan Jonić iz pokreta “Odbranimo rijeke Stare planine”. Veliki je uspjeh, smatraju ljubitelji prirode, što na teritoriji grada Pirota, uprkos pritiscima, i 58 raspoloživih lokacija, investitori nisu uspjeli da izgrade nijednu mini- hidroelektranu. U pokretu “Odbranimo rijeke Stare planine” kažu da se njihova borba za čiste rijeke, a protiv derivacionih mini- hidroelektrana, nastavlja na teritoriji cijele Srbije.
Izvor:Buka