Rusmir Malkočević: “Vjerujte u sebe, radite ono što volite, postavite sebi velike ciljeve i radite maksimalno na njihovom ostvarivanju”

Atletika je jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana, a obuhvaća: trkačke, bacačke i skakačke discipline. Zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo je “kraljica sportova”. Atletskim vježbama stiče se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost, a učvršćuju se svojstva volje kao sto su hrabrost, odlučnost i upornost.
Više o kraljici sportova za CAT BiH rekao nam je mladi i uspješni atletičar – Rusmir Malkočević!
– Predstavi se?
Rusmir Malkočević, Bachelor finansija i bankarstva i trenutno se aktivno bavim atletikom.
– Pored mnoštva sportova, odlučio si se za atletiku. Zašto?
Mislim da kao velika većina djece moj prvi sport je bio fudbal i dugo sam ga trenirao, ali eto nisam bio dovoljno odlučan u tom periodu da se nastavim baviti sa fudbalom i poslije prvog razreda srednje škole sam prestao trenirati, ali sam nedugo poslije shvatio da je sport nešto bez čega ja ne mogu. Tako da sam u trećem razredu srednje škole na času tjelesnog odgoja koji je vodio moj profesor i olimpijac bivše Jugoslavije Vinko Galušić, trčao 400m kao priprema za školsko takmičenje i tada sam prvi put stao na atletsku stazu i istrčao tih 400m za 55-56 sekudni, što je bio jako respektabilan rezultat za nekog ko ne trenira taj sport. I tako sam i počeo trenirati atletiku, zaljubio se u “kraljicu sportova” i odlučio da neću napraviti grešku koju sam napravio u fudbalu i da će odlučnost biti jedna od vrlina koja će me pratiti u atletskoj karijeri.

– Koliko sati dnevno provedeš u treningu? Da li bi nam mogao opisati jedan svoj sportski dan?
U pripremnom periodu na treningu provedem u prosjeku 4 sata dnevno, nekad više nekad manje, a u takmičarskom periodu u kojem se sad nalazim to je nekih sat i po do dva sata na dan.. Moj sportski dan u pripremnom periodu počinje noć prije odem u krevet na vrijeme da bih imao nekih 8 sati kvalitetnog sna i ustao u 7h, doručkovao i pripremio se za prvi trening. Prvi trening traje od 9h do 11h. Nakon toga idem kući na ručak. Poslije ručka ide odmor i tu uvijek praktikujem da odspavam nekih sat vremena. Ustajem i spremam se za drugi trening koji je većinom od 16h do 18h. Nakon toga idem kući, večeram, odmaram. Ako neki od treninga nije bio puno naporan, onda odem sa društvom vani, vraćam se kući i spavanje.
– Uz velika takmičenja sigurno dolazi i veliki pritisak. Kako se nosiš sa tim?
Naravno, pritisak je sastavni dio sporta, a mi sportisti pravimo razliku u tome kako se nosimo sa tim. Kada imate velike ciljeve i kada trenirate jako puno, žrtvujete se, vi najviše očekujete od sebe i to je normalno, ali drugi očekuju od vas (klub, sponzori ako ih imate) i zna se desiti ako taj pritisak niste uspjeli iskontrolisati da napravi kontra efekat u krajnjem rezultatu. Zato je bitno vjerovati u trenažni proces u trenera, trenirati pametno, biti strpljiv, jer nekim stvarima treba vremena da se poslože i samo trčati hrabro i brzo.
– Da li ćeš se ove godine takmičiti negdje?
Da, takmičenja su već počela. Otvorio sam sezonu u Slovenskoj Bistrici i istrčao rezultat koji je jako blizu mog najboljeg u karijeri, što mom treneru i meni daje veliko samopouzdanje za nastavak sezone.. Narednih mjesec dana imamo svaki vikend takmičenje, što je jako dobro jer kontinuitet takmičenja nam pomaže da formu dovedemo do vrhunca, tako da kad krenu najbitnija takmičenja budemo u najboljoj formi..

– Koje preduslove moraš ispuniti da ostvariš svoj dječački san, odnosno učestvuješ na Olimpijskim igrama?
Preduslov je norma koju trebamo ispuniti. Ako ispunim taj rezultat onda idem na OI. Norma za ove Olimpijske igre je dosta teža za ostvariti u odnosu na Rio 2016-te, ali postoji mogućnost kroz rang listu da se kvalifikujemo, ali je tu jako bitno da idemo na kvalitetna takmičenja. Trenutno nam ove restrikcije kog prelaska granica ne idu u korist, ali moje je da treniram, trčim svaku trku kao da je finale Olimpijskih igara i budem zadovoljan samim sobom i na kraju ćemo vidjeti da li će to biti dovoljno za odlazak na OI.
– Motivacijska poruka za sve one koji se žele baviti individualnim sportom, kao što je atletika?
Individulani sport je prelijep, uči Vas mnogo čemu što ćete moći iskoristiti u svim sferama svog života, bilo koje karijere za koju se odlučite baviti nakon aktivnog bavljenja sportom.. Moja poruka je: Vjerujte u sebe, radite ono što volite, postavite sebi velike ciljeve i radite maksimalno na njihovom ostvarivanju. Svaki put je težak, al nemojte olako odustajati da se ne bi nekad poslije kajali.
-Slobodanka Stevanović-