Sada se zna zašto BiH testiranja na korona virus nisu validna u Njemačkoj: Nije stvar u struci već u nečemu sasvim drugom

Laboratorije u Bosni i Hercegovini vrše testiranja na koronavirus jednako kao i one u Njemačkoj, ali je problem nepriznavanja naših testova administrativne prirode.
Kako saznaju mediji  testiranje koje vrše laboratorije u Bosni i Hercegovini jednako je kvalitetno kao u drugim zemljama, koje nemaju problem sa priznavanjem od institucija drugih država, već je problem na drugoj strani spektra.


“Ovo nije pitanje za struku. Prava adresa su nadležne institucije, ministarstva zdravstva, Ministarstvo vanjskih poslova, Ambasada BiH u Njemačkoj, koje cijelu situaciju nisu na pravi način iskomunicirali sa zvaničim institucijama drugih država, u ovom slučaju Njemačke”, kazao je jedan dobro informirani izvor.

Mi imamo fluktuaciju građana sa Njemačkom na nivo stotina hiljada, dodaje naš izvor, a sjetili smo se ovog problema kad je Robert Koch Institut (RKI) objavio svoju listu gdje nas nema.

“Suštinski problem je da mi namamo ministarstvo na državnom nivou, zvanične strane institucije ne znaju koga da kontaktiraju i na kraju ne kontaktiraju nikoga. Ako uz sve to zakaže i rad postojećih institucija problem dobija na težini. Nije RKI dužan da poznaje dejtonsku strukturu zemlje”, kazao je izvor našeg portala. Nakon što su iz njemačkog Instituta Robert Koch stigle informacije da Njemačka ne priznaje komercijalne PCR testove na koronavirus iz Bosne i Hercegovine, nadležnima u našoj zemlji nisu bili potpuno jasni razlozi zašto je to tako ili bar nisu željeli da o tome govore.

Izvor: Klix