Sana Alajmović iz BiH na svjetskoj listi 10 vodećih mladih inovatora

Tridesetdvogodišnja Sana Alajmović, suosnivačica je i direktorica kompanije Sigrid Therapeutics koja se bavi istraživanjem preparata za dijabetes. Nedavno ju je vodeći američki časopis za biološke nauke “BioSpace” uvrstio na listu deset vodećih mladih inovatora.
Sana je rođena u Olovu, ali se tokom rata sa svojom porodicom preselila u Švedsku. Trenutno boravi u Štokholmu, ali zbog prirode svog posla često putuje, pa je jedno vrijeme boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, Truskoj i Engleskoj, a godinu je živjela u New Yorku.

U New Yorku je radila i pomagala švedskim preduzećima da se etabliraju u Sjedinjenim Državama, te se tako i kod nje javio interes za izgradnjom vlastitog biznisa.
Na pokretanje biznisa u oblasti biomedicine navelo je to što je dijabetes jedna globalno rasprostranjena bolest, te da se on već može klasificirati kao epidemija jer ga ima preko milijardu ljudi širom svijeta.
Njen prvi proizvod služi za snižavanje nivoa šećera u krvi kod osoba koje imaju rizik da razviju dijabetes tipa 2.
Pojednostavljeno rečeno, to je preparat koji se uzima oralno i koji djeluje u stomaku na principu da smanjuje apsorpciju masnoća i šećera u krvi. Njeno preduzeće je sa istraživanja na miševima prešlo na klinička istraživanja na ljudima. Prva studija je završena i pokazuje ohrabrujuće rezultate, što im je omogućilo da nastave sljedeću, još veću studiju.
Izvor: mreža-mira