Saopštenje Mreže za izgradnju mira povodom održavanja prve Bh. povorke ponosa

U skladu sa Općom deklaracijom o pravima čovjeka: Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva. 
Svakom pripadaju sva prava i slobode proglašene u ovoj Deklaraciji bez ikakvih razlika u pogledu rase, boje, pola, jezika, religije, političkog ili svakog drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog porijekla, imovine, rođenja ili drugih okolnosti.
Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 186 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, a koja se zalaže za povećanje sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, izdaje saopštenje za javnost povodom održavanja prve Bosanskohercegovačke (Bh.) povorke ponosa.
Bh. povorka ponosa, koja će se održati u Sarajevu 8. septembra, je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba (LGBTIQ) kojom se zahtijeva jednak pristup javnom prostoru kao svim ostalim građanima i građankama, da kao svi ostali, LGBTIQ osobe mogu slobodno živjeti svoje identitete bez straha od mržnje, nasilja, odbacivanja i diskriminacije. Organizacioni odbor Bosanskohercegovačke povorke ponosa ističe da ista predstavlja vid borbe protiv nasilja koje je sveprisutno u bh. društvu, te da Bh. povorka ponosa poštuje principe i vrijednosti antifašizma, ravnopravnosti, solidarnosti, slobode, socijalne pravde, samoodređenja, sekularnosti, inkluzivnosti, antimilitarizma, vladavine prava, spremnosti na dijalog i nenasilne komunikacije. Sveprisutna homo/bi/transfobija, patrijarhat, seksizam, neravnopravnost spolova, kao i nedovoljna zainteresovanost institucija da se aktivno bave suzbijanjem nasilja i neravnopravnosti jesu glavni uzroci problema i nevidljivosti LGBTIQ osoba.
LGBTIQ osobe se svakodnevno susreću sa uskraćivanjem i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava, onih prava koje ostatak društva uzima kao datost, kao nešto što svi imaju i u čemu uživaju bez mnogo razmišljanja, ali LGBTIQ osobe nemaju pravo da slobodno žive svoj život, da se osjećaju sigurno i zaštićeno, da imaju sigurno radno mjesto, da mogu posjetiti partnera_ku u bolnici, da slobodno i bez straha žive sa partnerom_kom, da imaju pravo na subvencije prilikom kupovine stana kao ostali mladi (van)bračni parovi, da mogu sa porodicom i prijateljima razgovarati o osobi koja ih čini sretnom, da mogu bez straha prijaviti nasilje i diskriminaciju koja im se dešava, a samo zato što nekoga vole. LGBTIQ osobe su prisiljene na skrivanje kako ne bi bile izložene diskriminaciji, uvredama, otkazu, odbacivanju u porodici, na radnom mjestu, u svom okruženju, te strahuju od verbalnog, psihičkog i fizičkog nasilja svaki put kad iskažu svoj identitet.
BiH je jedina država regiona u kojoj se do sad nije održala povorka ponosa. Povorka ponosa je prilika da se trenutno stanje promijeni, da se javnost upozna sa diskriminacijom i nasiljem sa kojim se suočavaju LGBTIQ osobe, te da se pošalje jasna poruka o različitosti, ljubavi, ali i zahtjevi za jednakošću, slobodom i ravnopravnošću.
Mreža za izgradnju mira podsjeća da ljudska prava pripadaju svima nama, ona nam nisu data, nego da su se kroz historiju osvajala. Generacije koje su se prije nas izborile za sve što mi danas imamo su nas zadužile da sačuvamo osvojena ljudska prava ali i da nastavimo njihovu borbu. Niko od nas nije slobodan_a dok svi_e nismo slobodni_e, niko nije jednak_a dok svi_e nismo jednaki_e. Stoga, učesnici_e prve Bh. povorke ponosa svim srcem i dušom marširaju za sve LGBTIQ osobe te nastavljaju borbu za ljudska prava, slobodu, nenasilje, jednakost, nediskrimijaciju i pravo da svi_e slobodno vole. Pozivamo građane_ke da se pridruže Bh. povorci ponosa, jer nedjelja 8. septembra predstavlja prekretnicu u borbi za ljudska prava u BiH, nedjelja je dan kad Ima izać’ za sve nas!
Sve detalje o prvoj Bh. povorci ponosa možete pronaći na web stranici Povorkaponosa.ba.
Preuzeto: https://www.mreza-mira.net