Sarajevo: Let's Cook Together Festival

Bosna i Hercegovina u protekle dvije godine tranzitna je zemlja za migrante, izbjeglice i tražioce azila.


Ljudi koji pripadaju ovoj populaciji nerijetko se suočavaju sa stigmom, predrasudama, odbacivanjem i tretmanom nedostojnim ljudskog života. U prvom planu politika zasjenjuje činjenicu da se radi o ljudima – odakle god oni dolazili i kojim god jezikom govorili.
Let's Cook Together Festival je način približavanja onima u čijim sudbinama se naziru sjećanja iz naše skore prošlosti. Podsjetnik na nužnost razumjevanja za ljude u potrazi za boljim životom. Obzirom da Bosna i Hercegovina njeguje svoju tradicionalnu kuhinju i da je dio naše kulture ljubav prema hrani – želimo, kroz interaktivno druženje upoznati ljude sa jelima koja potiču iz kultura zemalja odakle u našu zemlju dolaze migranti, izbjeglice i tražioci azila. Kroz koncept koji je blizak svim ljudima želimo podsjetiti koliko je jednostavno upoznati i prihvatiti različitost.
Festival će se održati u srijedu, 29. jula 2020.godine u prostorijama Concept Store Kutcha (Skenderija 15, Sarajevo) u periodu od 19:30h do 21:30h. Druženje, razgovor i degustacija jela koja potiču iz zemalja Bliskog Istoka, ima za cilj senzibiliziranje ne samo naših čula okusa i mirisa – nego i ljudskosti i razumjevanja. Događaj će biti popraćen video reportažom, a zatim izradom kratkometražnog filma o samoj pripremi i realizaciji eventa.
Studenti Riad Arslanović, Lejla Mašić, Amir Musić i Ilma Zahirović su osmislili ovaj program pod pokroviteljstvom Humanity in Action  BIH organizacije, sa namjerom da ovaj festival postane redovna tradicija našeg glavnog grada.
 
Za više informacija možete nam se obratiti putem maila: letscooktogetherfestival@gmail.com ili na broj: 062/399-776, Lejla Mašić