Sarajevo: Održan LGBT skup – grupu osiguravale jake policijske snage

Zbog epidemiološke situacije jutros nije bilo šetnje, nego je nekolicina njih kod Istorijskog muzeja simbolično održala vid protestnog skupa kako bi ukazali na potrebe ove populacije.
Zbog pandemije koronavirusa šetnja je pomjerena za vrijeme kada situacija bude pogodna, ali organizatori su željeli različitim uličnim akcijama i online govorima ipak da nastave borbu protiv diskriminacije i ove godine te da pokažu da su oni tu i da su obespravljeni.

Manja grupa LGBTI+ aktivista se okupila iza Istorijskog muzeja sa zastavama i parolama, u blizini Vilsonovog šetališta, što vjerovatno iz sigurnosnih razloga nije bilo ranije najavljeno javnosti.
U tom dijelu grada su prisutne jake sigurnosne snage, veliki broj policijskih vozila se nalazio na šetalištu i kod Istorijskog muzeja gdje je zabranjeno kretanje svima koji nisu učesnici povorke.
Ove godine su se organizatori najviše usmjerili na online obilježavanje s obzirom na to da se epidemija u BiH ne smiruje i nema realnih uslova za sigurno održavanje aktivnosti podrške ovoj populaciji.
Niz priča je predstavljeno na Facebook stranici Bh. povorka ponosa, a za sutra je najavljen i online program s početkom u 12 sati.
Organizatori su kazali da će povorku ponavljati svake godine dok ne dobiju ono što zaslužuju, a to su “ista prava i ravnopravan suživot sa svim građanima i građankama”.
(klix.ba)