Sarajevski srednjoškolci u humanitarnoj akciji “Jedan slatkiš, jedno dijete”


Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo je dio Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Mreže savjeta/vijeća učenika predstavljaju model uključivanja populacije srednjoškolaca u proces donošenja odluka na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Naša vizija su srednjoškolci posmatrani kao resurs koji država koristi, a ne problem koji treba rješavati.
Jedna od tradicionalnih aktivnosti koju ova jedinstvena organizacija sprovodi jeste ”Jedan slatkiš, jedno dijete” koja se realizuje svake školske godine tokom mjeseca decembra. Aktivnost promoviše humanost srednjoškolaca koji je, na području cijele Bosne i Hercegovine, iskazuju na ovaj način.
Ova aktivnost jedna je od najdražih svim srednjoškolcima jer se radi o izmamljivanju osmijeha na lica najmlađih stanovnika naše domovine.
Ove godine, srednjoškolci Kantona Sarajevo nisu u mogućnosti realizovati prikupljanje slatkiša u školama kao prethodnih godina zbog realizacije online nastave. Povodom toga, srednjoškolci pozivaju se sve građane da učestvuju u ovoj aktivnosti. Zainteresirani se mogu javiti na facebook stranicu Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo ili instagram profil mrevuk.ks, kao i na email adresu ks.mresvubih@gmail.com. Akcija prikupljanja slatkiša traje do 25. decembra.
“Ogromno mi je zadovoljstvo učestvovati u najljepšoj aktivnosti Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo, “Jedan slatkiš, jedno dijete”. Ovo je akcija koja pruža svima šansu da se uključe i pokažu svoju humanost. Najveća radost je kada vidimo rezultat našeg rada, a to su dječji osmijesi, jer svako dijete zaslužuje da osjeti radost praznika. Svake godine dajemo svoj maksimum kako bismo obradovali stotine mališana, te pozivamo sve građane da nam pomognu kako bismo im i ovu novu godinu uljepšali, jer naše malo je nekome puno.”, izjavila je Iskra Pašić, potpredsjednica Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo.
Sve aktivnosti koje sprovodi Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo su drage srednjoškolcima, ali kada je u pitanju “Jedan slatkiš, jedno dijete” to je posebna priča. Ove godine su okolnosti drugačije, ali mi smo istrajni u tome da obradujemo što više djece i izmamimo što više osmijeha. Nadamo se da će građani grada Sarajeva prepoznati naš rad i pomoći nam u ostvarivanju našeg cilja”, zaključila je Berina Musić, glasnogovornica Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo.
 
(hocu.ba)