Sejo Ivković: Ukoliko se “odliv mozgova” nastavi postat ćemo država starih

Šta je Vaša osnovna vodilja, šta biste voljeli postići i promijeniti kao aktivista na temu mladih ?
– U svojoj adolescenstkoj dobi susretao sam se sa mnogim problemima koji su osim mene pogađali i moje vršnjake. Nakon završetka Osnovne škole „Suljo Čilić“ u Jablanici postao sam aktivni član Budi muško kluba i Omladinskog kluba „Pod istim suncem“ u Jablanici, te kroz članstvo u istima bavio sam se problemima koji se pojavljuju u našoj lokalnoj zajednici. Svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavio sam kao učenik Elektrotehničke škole u Srednjoj školi Konjic, te se uključio u članstvo udruženja „Volonteri i prijatelji konjičke regije”.
Svoj angažman u ovoj lokalnoj zajednici proširio sam članstvom u Odboru Omladinska banke Općine Konjic sa ciljem rješavanja istih problema koje sam uvidio u svojoj matičnoj zajednici. Ne bih da dijelim probleme po važnosti jer nam svi trebaju biti prioritet u rješavanju nego ću u nastavku da navedem neke od problema sa kojima sam se susretao. Izvještavao sam i pisao članke o pasivnosti mladih, formalnom i neformalnom obrazovanju jer smatram da obrazovanje i uključenost u društveni život predstavlja prvu stepenicu koja treba da bude u životu svakog ko misli da se bavi poboljšanjem položaja mladih u društvu ali i poboljšanju našeg društva sveukupno. Tako da uvijek rado napišem članak o mladim osobama koje su samoinicijativno uspjeli u svom poslu ili koji su osvojili nagrade na prestižnim takmičenjima jer smatram da se uspjeh treba što bolje ispromovisati, te da moj članak može nekome pomoći u daljnjem razvijanju posla.

Također jedan od problema koje sam uvidio bili su neiskorišteni turistički potencijali mojih lokalnih zajednica te kroz članke sam pokazivao naše ljepote i kritikovao neiskorištenost istih zato što smatram da mi kao zemlja možemo mnogo toga ponuditi na turističkom planu i da će to možda u budućnosti postati važna grana razvoja naše zemlje. Zadnji problem koji ću navesti je onaj sa kojim smo se svi vjerovatno nekada susreli, a to je odliv mozgova. Ovaj problem me je direktno pogodio jer je moj grad u posljednjih 5 godina napustilo oko hiljadu osoba, a od toga nekoliko bliskih prijatelja. Smatram da će moj grad ali možda i BiH, ukoliko se ovaj trend nastavi narednih godina, postati grad, država starih. Ja ne želim da napustim BiH nego želim da pomognem ljudima da ostanu u BiH.
Možemo li čuti nešto više o takmičenju “My Hometown My B&H”? Kako ste se predstavili na tom takmičenju, odakle ideja, šta za Vas predstavlja prvo mjesto na ovom takmičenju? Kakva su Vaša iskustva, šta Vam je donijelo ovo takmičenje?
-Takmičenje „Moj grad, moja Bosna i Hercegovina“ je organizovano od strane američkog State Departmenta, Ureda za odnose sa javnošću i Ambasade SAD-a u Sarajevu sa ciljem promovisanja turizma i prirodnih ljepota lokalnih zajednica, te je ovo takmičenje bilo namijenjeno za sve srednjoškolce sa područja Bosne i Hercegovine. Moj kolega Haris Nezirić i ja smo u 90 sekundi ispričali našu priču o Jablanici, prikazali zbog čega smo ponosni na Jablanicu i pokazali zašto bi je Bosanci i Hercegovci te turisti iz cijelog svijeta trebali posjetiti.
Naš videozapis je osvojio prvo mjesto u konkurenciji od više od 100 videozapisa, te se naš videozapis našao u 10 pobjedničkih. Kao predstavnik imao sam priliku prisustvovati sedmodnevnom seminaru u toku kojeg smo od naših 10 videozapisa napravili jedan finalni koji prikazuje 10 različitih opština/općina/gradova u Bosni i Hercegovini. Osim prilike da sarađujem sa profesionalnim snimateljima i montažerima sa Akademije scenskih umjetnosti imao sam priliku da uzmem učešće na raznim projektima Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini i razmijenim iskustva sa svojim vršnjacima, kao i profesionalcima.
Interesantna je Vaša aplikacija “D-App”. Kako aplikacija funkcioniše, šta sve čini ovu aplikaciju? Šta Vas je potaknulo da se na Start Me Up takmičenje prijavite sa temom depresija? Ovom pobjedom ste postali i stipendista Burch Univerziteta.
-U januaru 2019. godine sa svojim kolegama Kenanom Suljićem, Muamerom Galešićem, te kolegicama Aminom Madžak i Semirom Jablić prijavio sam se na Burch Start Me Up takmičenje. Burch Start Me Up takmičenje ima za cilj podstaći srednjoškolce da se bave poduzetništvom, pružiti edukaciju i mogućnost za razvoj vještina iz oblasti poduzetništva kroz niz različitih radionica, te priliku da se takmiče i stečeno znanje primjene praktično, a kasnije i mogućnost da ideju realizuju u univerzitetskom inkubatoru.
Kolega Kenan se temom depresije bavio ranije, te nakon sprovedenih istraživanja uvidio je povećanje broja oboljelih od depresivnih poremećaja za 1500 slučajeva u zadnje 3 godine na teritoriji Tuzlanskog kantona. Ponukani ovim istraživanjem pokušali smo pronaći idejno rješenje koje će za cilj imati smanjenje broja oboljelih od depresivnih poremećaja. Tada smo se odlučili raditi na aplikaciji „D-App“ kao idejnom rješenju za ovaj problem, te smo na Burch Start Me Up takmičenju nastavili usavršavanje naše ideje uz univerzitetske profesore kao mentore i osvojili prvo mjesto na ovom takmičenju. Kao nagradu za osvojeno mjesto dobili smo 50% popusta na školarinu na Internacionalnom Burch univerzitetu na kojem trenutno studiram Eletrotehniku. Osim stipendije na daljem razvoju aplikacije imali smo priliku raditi sa univerziretskim profesorima, te učestvovati u domaćim i internacionalnim takmičenjima kao i obavljati razne sastanke sa potencijalnim investitorima i partnerima. Aplikacija „D-App“ predstavlja poveznicu između stručnog lica i oboljelog ili potencijalno oboljelog od depresije i mentalnih poremećaja. Koristi se u svrhu edukacije, prevencije i njenog liječenja.
Aplikacija se sastoji iz 4 glavna dijela:
– edukacijski dio (korisnici se u ovom dijelu mogu informisati o depresivnim poremećajima i dobiti pravu sliku problema)
-upitnik za korisnike (unošenje demografskih podataka i trenutno subjektivno osjećanje)
-animacioni dio (dio u kojem će depresivni poremećaji biti predstavljeni putem raznih animacija)
-odnos sa stručnjakom (konsultacija, otkrivanje problema, savjet, poziv na daljnje liječenje)
Na aplikaciji ćete imati priliku razgovarati sa stručnim osobama, odnosno psihijatrima i psiholozima iz domova zdravlja širom Bosne i Hercegovine. Zašto baš oni? Ovo su stručni ljudi koji su podržali i uvidjeli pravu i iskrenu namjeru aplikacije da pomogne stanovništvu i stvori novi način komunikacije između stručnih osoba i građana.
D-App će biti dostupan na Google play i IOS platformi te ćete preko nje imati priliku razgovarati sa nekima od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti poput dr. Kalabić Zlatka koji je specijalista neurosihijatrije, diplomirane psihologinje Indire Mehmedović, te dr. Enise Suljić koja je također specijalista neuropsihijtarije. Sav razgovor će biti samo između vas, bez uvida ikoga drugog. Aplikacija garantuje diskreciju i sigurnost, jer ovo je ključ uspjeha i rješavanja velikih zdravstvenih problema.
Aplikacija je u završnoj fazi izrade te se njena implementacija i puštanje u rad može očekivati jako brzo.
Od strane organizacije Mreže/Savjeta vijeća učenika u BiH izabrani ste u top 5 srednjoškolaca naše zemlje. Šta biste poručili mladima koji žele krenuti Vašim stopama, šta je potrebno za ovaj uspjeh ?
-Tokom formalnog obrazovanja koje sam pohađao tokom srednje škole odlučio sam se uključiti i u neformalno obrazovanje koje je dopunjavalo znanje iz mojih sfera interesovanja. Pored formalnog obrazovanja koje nam pruža temelj znanja, uvodi u kriterije i ocjenjivanje, potrebno nam je i neformalno koje služi za nadogradnju postojećeg znanja i sticanje znanja koji nisu nužno vezani za profesionalnu orijentaciju u formalnom obrazovanju. Na osnovu aktivnosti, inicijativa i projekata tokom srednjoškolskog obrazovanja ušao sam u Top 5 najboljih srednjoškolaca u BiH prema izboru Mreže/Savjeta vijeća učenika u Bosni i Hercegovini.
Nezahvalno bi bilo reći da neko treba da krene mojim stopama, ali bih svakom svom vršnjaku, mladoj osobi rekao da svi problemi sa kojima se susreću tokom svog obrazovanja, odrastanja i života mogu riješiti. Stoga bih im savjetovao da se uključe u volontiranje kroz NVO sektor i sa svojim vršnjacima zajedno rade na rješavanju aktuelnih problema sa kojima se susreću. Svako od nas treba da uči na svojim greškama i na taj način stiče iskustvo koje će u budućnosti iskoristiti.
Osvojili ste 3. mjesto i titulu Najperspektivnijeg autora Frontal blog challenge-a. Predstavite nam Vaše učešće na ovom takmičenju.
-Frontal blog challenge je specijalizovana, obuka za blogere, aktiviste iz nevladinog sektora, studente, ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine koje se bave društveno-odgovornim temama i neafirmisane lokalne online medije. Projekat je pokrenuo portal Frontal sa partnerima, a cilj je okupljanje društveno aktivnih pojedinaca koji su bili u prilici da saznaju kako nastaje blog, kako se stvara sadržaj od kojeg može da se profitira, te postoji li jedinstven recept za postizanje viralnosti u svijetu društvenih mreža. Tokom šestodnevne obuke imao sam priliku da sarađujem i učim od blogera, internet stratega i konsultanata sa ovih prostora. Nakon 6 dana obuke i nekoliko mjeseci pisanja za portal Frontal.rs osvojio sam 3. mjesto takmičenja i titulu Najperspektivnijeg autora, a teme mojih članaka bili su aktuelni problemi u životu jednog srednjoškolca.
Budi Muško Klub vam je kroz Vaše članstvo u istom omogućio da napredujete i steknete dodatne vještine i znanja. Koje aktivnostima kluba pamtite, te šta ste naučili iz učešća na Kampu liderstva koji se održava na Sutjesci?
-Od 2015. godine postao sam aktivni član Budi muško kluba u Jablanici gdje smo kroz radionice, kampove i druženja imali priliku naučiti više o zdravim životnim stilovima, vršnjačkom nasilju, diskriminaciji, rodu i spolu, moći i odnosima. Osim radionica u Omladinskom klubu „Pod istim suncem“ svake godine smo imali priliku učestvovati i organizovati razne društvene i kulturne događaje, učestvovati u akcijama i kampovima. Tokom svog srednjoškolskog obrazovanja kao vršnjački edukator također sam imao priliku održavati predavanja u srednjim škola. Imao sam priliku učestvovati u Kampu liderstva na Sutjesci već tri puta, te na taj način usavršiti i dopuniti postojeća znanja iz oblasti kojima se bavi Budi muško klub i razmijeniti iskustva u cilju rješavanja aktuelnih problema sa kojima se susrećemo.
Zadnjih godinu dana obnašate funkciju urednika portala Novikonjic.ba. Kako ste se snašli na toj funkciji? Da li ste zadovoljni Vašim angažmanom?
-Nakon uspješnog angažmana tokom Frontal blog challengea dobio sam ponudu da poziciju dopisnika portala Novikonjic.ba zamijenim sa pozicijom glavnog urednika. Ova ponuda je za mene predstavljala izazov zbog odgovornosti koju ova pozicija nosi, ali sam uz pomoć iskusne redakcijske ekipe uspješno odgovorio na ovaj izazov i prepreke na koje smo nailazili u radu. Portal Novikonjic.ba ove godine bilježi četvrtu godinu rada, a u posljednjih godinu dana bilježimo rast za više od 4000 sviđanja na zvaničnoj Facebook stranici portala. Prvenstveno odgovornost ove pozicije prihvatio sam zbog ličnog usavršavanja svojih komunikacijskih vještina, ali i zbog toga što sam kao i svaki običan građanin bio nezadavoljan zbog pristrasnog izvještavanja, političkih tekstova i tekstova koji imaju za cilj dezavuisati javnost. Kroz svoj rad nastojim promovisati nezavisnost i nepristrasnost medija, te promovisati uspješne mlade ljude koji se bave aktuelnim temama.
Trenutno radite na projektu Challenge 2000+. O čemu se tu zapravo radi?
– U slobodno vrijeme se bavim planinarenjem pa sam zbog toga uzeo učešće u Challenge 2000+. Challenge 2000+ predstavlja izazov za koji je potrebno ispenjati 78 vrhova u Bosni i Hercegovini koji su viši od 2000 metara nadmorske visine, a nalaze se na 12 različitih planina. Trenutno sam fokusiran na Prenj i Čvrsnicu koji sami broje 26 vrhova preko 2000 metara nadmoske visine, te sam osim penjanja odlučio da videozapisima dokumentujem ove podvige i na taj način promovišem planinarenje kao sport.
Pokrenuli ste vlastitu Facebook stranicu na temu fotografije. Aktivno se bavite fotografijom i videom, te od prošle godine posjedujete i profesionalni fotoapart i dron. Koliko je dron unaprijedio Vaš rad? Koje su to lokacije koje uživate fotografisati i snimati?
-Fotografijom i videografijom se bavim od kupovine svog prvog pametnog telefona (2015. godine), a također posjedujem fotoaparat i dron, te sam odlučio pokrenuti vlastitu Facebook stranicu na temu fotografije krajem prošle godine. Dron je donio osvježenje u ponudu moje stranice jer mi pruža mogućnost da mjesta i stvari koje posjećujem prikažem iz druge perspektive, perspektive koja je neobična i nesvakidašnja. Većina mojih fotografija ima motiv prirodnih ljepota, planina i divljih životinja, te su to moji omiljeni motivi u kojima uživam dok ih fotografišem.
Kao posljedica COVID-19 pandemije, Bosna i Hercegovina se suočila sa zatvaranjem granica, što je rezultiralo oslanjanjem na vlastite turističke potencijale. Isto tako, mali privrednici su bili primorani zatvoriti svoje biznise zbog manjka kupaca. Bosna i Hercegovina ima veliki turistički i prirodni potencijal, ali smatram da je on nedovoljno iskorišten i ima neadekvatni marketing. Kroz svoj rad nastojim promovisati prirodne i turističke ljepote naše Jablanice i naše Bosne i Hercegovine, planinarenje i male biznise koje djeluju na našem prostoru jer smatram da su turizam i ugostiteljstvo jedne od ključnih grana razvoja naše zemlje. U svojoj ponudi također imam i komercijalne usluge poput fotografisanja i videosnimanja objekata, vjenčanja i različitih događaja, kao i izradu fotografija na canvasu.
Koji su Vaši planovi za naredni period, koje projekte i ideje želite realizovati?
-Trenutno mi je prioritet i fokus na završetku fakulteta kojeg pohađam i pronalazak zaposlenja u mojoj branši, a pored toga želim se nastaviti baviti stvarima koje sam tokom intervjua naveo. Projekata i ideja uvijek imam zamišljenih u glavi i o njima ćemo imati priliku razgovarati kada se stvore uslovi za implementaciju istih. Sada trenutno sa svojim kolegama radim na projektu akcije pošumljavanja dijelova Prenja koji su u požarima 2012. i 2014. ostali bez značajnog dijela šumskog fonda. U ovaj projekat planiram uključiti organizacije civilnog društva, planinarska društva te sve zainteresovane građane i pojedince koji budu zainteresovani, a više informacija ću Vam moći dati kada završimo logistički dio projekta.
(jablanica.live)