Selma Kunosić: “Znanje je moć i to je nešto što vam nikada ne može biti oduzeto.”

Upoznajte ženu koja radi  u Audi kompaniji i prkosi svim stereotipima o “muškom poslu”. Iako će mnogi reći  kako je automobilska industrija prije svega rezervirana za “muški svijet”, s tim se neće složiti Selma Kunosić, a ni ŽENSKI.BA.

Kako je biti žena u automobilskoj industriji, kakav je intenzitet njenog posla, odgovornosti, da li ima vremena za predah, te kakva je Selma u privatnom životu, saznajte u nastavku…..
Selma, odlučila si se na hrabar korak. Nakon završetka dodiplomskih studija u Tuzli na Mašinskom fakultetu, svoje školovanje nastavljaš u Češkoj. Koji je bio glavni razlog te odluke? Kako si tada zamišljala svoju karijeru?
Presudan trenutak u kojem sam se odlučila da želim nastaviti školovanje van Bosne i Hercegovine bio je tijekom mog boravka u Norveškoj na ljetnoj školi 2012 godine. To je bilo moje prvo iskustvo i dodir sa školstvom u inostranstvu i vidjela sam koliko nam se ustvari mogućnosti nudi ako samo prekoračimo granicu Bosne i Hercegovine. Moj plan je bio otići na Master 2 godine i nakon toga se vratiti. Kao što vidimo, taj plan se baš i nije ispunio.

 1. Bila si prva kandidatkinja iz BiH kojoj je uspjelo „ upasti“ u Škodin trening program. Nakon završenog treninga, ponudili su ti posao? Kakva iskustva nosiš iz Škode?

Jedno od pravila trening programa je da u toku godine koju provedeš u rotacijama između različitih odjeljenja u Škodi, nađete sebi ono na čemu biste htjeli dalje da se usavršavate. Tako je i meni nakon programa ponuđena pozicija razvojnog inženjera u odjeljenju za centralnu elektroniku automobila. Rad u Tehničkom razvoju u jednom od automobilskih giganata i to na početku karijere,  mogu slobodno reci da je ostvarenje snova svakog inženjera. U ovom slučaju, meni su se stvarno zvijezde poklopile.

 1. U Češkoj si provela 5 godina, trenutno radiš i živiš u Njemačkoj, u Audiju ? Šta je to na čemu trenutno radiš ?

U Češkoj sam provela dovoljno dugo vremena, da tu zemlju slobodno mogu nazvati svojim drugim domom. Naizad je vrijeme došlo da se digne sidro i da se načini idući korak u karijeri. Trentno sam zaposlena u odjeljenju Audi Connect u Tehničkom razvoju Audija, u kojem se bavimo razvojem online funkcija koje korisnicima nude veći komfort.

 1. U zadnjih par godina promijenila si tri države. Koliko je teško naviknuti se na novi grad, način života,kulturu ?

Iskreno, svaka promjena je teška, ali kada imate zacrtani cilj i jasnu viziju, zašto nešto radite, onda to sve ide lakše. Pokušajte se preseliti u drugi stan u istom gradu, promjena će vam biti ogromna. Onda zamislite da se preselite 1000 km dalje u grad u kojem nikog ne znate… Sve sam ja to prošla i vjerujem da me to dosta formiralo kao osobu.

 1. Neko bi rekao da radiš u primarno „muškoj“ industriji. Koliko je izazovno danas biti žena iza haube?

Vjerovatno isto koliko i biti muško, a biti frizer. Ukoliko si dobar i kvalitetan, niko nikada u tebe neće sumnjati.

 1. Koji je najveći izazov u tvom poslu?

Najveći izazov u mom poslu, kao i u svakom drugom vjerujem, je ostati kompetentan. Živimo u takvom vremenu, gdje je kontinuirana edukacija neophodna da ostanemo u igri. Takođe, trenutno najveći izazov je popamtiti sve stručne izraze na njemačkom jeziku. ?

 1. S kakvim izazovima se susreće auto industrija nakon pandemije COVIDA-19 koja je zadesila cijeli svijet?

Posljedice ćemo tek da osjetimo, nažalost. Mi u Tehničkom razvoju nismo toliko pogođeni, koliko naprimjer naša proizvodnja, koja stoji već drugi mjesec. Pandemija je ogroman udarac za ekonomiju cijelog svijeta i mislim da ce biti potrebno nekoliko godina da se oporavimo od krize.

 1. Svjedoci smo da svakim danom sve više mladih perspektivinih napušta našu zemlju, da možeš promijeniti samo jednu stvar u našoj državi, šta bi to bilo?

Promjena samo jedne stvari u našoj državi nažalost ne bi ni na najmanji način utjecala na trend odliva mozgova, koji je sve jači i jači posljednjih godina. Da mogu promijeniti jednu stvar, uvela bih Bosnu i Hercegovinu u Evropsku Uniju, onda bismo barem imali olakšice prilikom putovanja.

 1. Kako se motivišeš ?

Možda ce zvučati čudno, ali moj najveći motivator je vlastiti neuspjeh. Što više puta posrnem, više ću se truditi da bih sljedeći put bila bolja i jača. Ne upoređujem se nikada sa drugima, niti se tjeram da nužno budem bolja u svemu svaki novi dan. Čovjek bi trebao imati mjeru u svemu i znati da je ponekad dovoljno potapšati se po ramenu i reći: Odmori se, zaslužio si.

 1. Šta je gore doživjeti neuspjeh ili nikad ne pokušati?

Neuspjeh je vjerovatno najbolja škola i onaj ko nikada nije doživio neuspjeh, vjerovatno nikada ništa u životu i nije pokušao da uradi.

 1. Kada bi malom djetetu davala savjet o životu koji bi to savjet bio ?

Ljubazno i kulturno ponašanje je temelj-osnova čovjekova života.

 1. Koja žena tebe inspiriše?

Žena kojoj sam se oduvijek divila, koja me vodila kroz život, bodrila, gurala dalje i od koje sam učila i naučila sve sto znam, moja mama.

 1. SUPER ŽENA po tvom mišljenju mora da ima sljedeće odlike?

Super žena bi trebala prvenstveno da bude dobar čovjek. Karakter je projekat na kojem radimo od mladih dana i to je projekat koji se nikada ne završava. Mislim da se ne treba stavljati etiketa, šta bi sve žena trebala da postigne, da bi bila super. Ja se divim svakoj ženi koja se u životu izborila da bude iskreno sretna, pa bilo to titulom mame, titulom doktora ili bez bilo kakve titule uopšte.

 1. Po tvom mišljenju koji je najbolji automobil danas na tržištu? Nemoj nam samo reći da je to Audi ? ?

Najbolji automobil, u svakom slučaju, je novi autombil. Teško je na ovo pitanje odgovoriti konketno, pogotovo za nekog sa iskustvom u auto industriji. Najbolje auto zavisi od svrhe u koju čete ga koristiti: Ako, naprimjer, planirate off-road vožnju po Islandu, onda neki SUV sa vučom na 4 točka, ali ako planirate auto da koristite samo po gradu za kupovinu, dovoljno vam je i biciklo.
 

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme

Prije par godina sam otkrila da mi sport najbolje puni baterije, tako da često idem trčati, vozim biciklo, idem u teretanu i treniram samoodbranu. Ja sam definitivno tip osobe koja svoje slobodno vrijeme neće provesti ispred TV-a (postoje i izuzeci). Srećom dosta prijatelja takođe voli da aktivno provodi svoje slobodno vrijeme, pa nas često mozete sresti kako po Ingolstadtu vozamo bicikla.

 1. Šta bi poručila mlađim djevojkama kao svojevrsnu motivacionu poruku

Znanje je moć i to je nešto što vam nikada ne može biti oduzeto. Ulazite u sebe, usavršavajte se i što je najbitnije, uživajte u procesu.
(zenski.ba)