Sjajna poslovna prilika: Škola engleskog za bebe već od 6 mjeseci!

Lole su razgovarale s Ninom Višković, nacionalnim franšizerom škole Helen Doron za BiH. Zanimalo nas je o čemu se radi i zašto svi pričaju o toj školi engleskog jezika, kako neko može postati franšizer upravo za Helen Doron i koji je sistem podrške za franšizere.

DOBAR DAN, PRIJE SVEGA MOŽETE LI NAM REĆI NEŠTO VIŠE O HELENDORON PROGRAMU, OSNOVNOJ MISIJI I VIZIJI I ŠTA JE TO ŠTO OVAJ PROGRAM UČENJA JEZIKA IZDVAJA OD DRUGIH?

Dobar dan i Vama. Uvijek rado pričam o Helen Doron programu, hvala Vam što se postavili to kao prvo pitanje.

Ono što nas čini jedinstvenim jeste činjenica da ohrabrujemo djecu da slobodno govore, gradeći njihovo samopouzdanje kroz princip pozitivnog podsticaja za učenje u stimulativnom okruženju, gdje je dijete kroz naše časove stoprocentno izloženo engleskom jeziku kako na času, tako i mimo škole.

Svako dijete koje pohađa Helen Doron English školu posjeduje jedinstvenu šifru sa pristup audio i video materijalima, što je jedan od osnovnih postulata metode: pozadinsko slušanje gradiva sa časa.

Šta je to što nas čini posebnim i izdvaja od drugih škola, jeste učinkovitost. Ovdje djeca zaista nauče engleski jezik, a to pripisujemo kontinuiranom učenju kako na času, tako i kod kuće.

KOLIKO DUGO STE U BIH I KAKVE SU REAKCIJE?

Helen Doron English ovu godinu broji svoju 11. godinu kako je na bosanskohercegovačkom tržištu. Prva HDE škola je bila Helen Doron English Centar škola u Sarajevu koju sam lično otvorila i postala prvi franšizer u BiH.

 Kako je moja primarna uloga master franšizer u BiH, vrlo brzo se pročuo dobar glas o jednoj školi gdje djeca kroz pjesmu i ples uče engleski jezik. Tako su se počeli javljati upiti za kupovinu franšize; sjećam se jednog poziva u subotu dok sam na času bila. Kada sam poslije nastave uzvratila poziv, time je poslana HDE metoda u Mostar. ?

U POTRAZI STE ZA NOVIM FRANŠIZERIMA KOJI BI OVAJ PROGRAM PRIBLIŽILI GENERACIJI KOJA RASTE, OD 3 MJESECA DO 19 GODINA STAROSTI. KAKVI SU USLOVI KOJE BI POTENCIJALNI FRANŠIZER TREBALO DA ISPUNI?

Prije svega mora da vjeruje u ovu metodu, a ako to ispunjava, onda se svi dalji koraci sami prave. Ukoliko odlučno krenete u neki poduhvat, onda za strah nema mjesta.

To bi nekako bilo primarno šta je potrebno. Sekundarno je da bude srednje životne dobi ili mlađi, jer u Helen Doron školi ne možeš sjediti, uvijek si u pokretu ili pjesmi ? I ono što je vrlo bitno jeste da bude fizički prisutan u školi. To je nekako ključ uspjeha.

U KOJOJ MJERI VI OSTAJETE TU KAO PODRŠKA?

Vlasnik franšize u svakom momentu može zatražiti pomoć i poslovni savjet, budući da postoji cijeli tim inostranih stručnjaka za svako segment poslovanja, kao i kontinuirana podrška master franšizera.

 U okviru savjetodavne pomoći kao i uzajamne razmjene mišljenja i iskustava iz svih bosanskohercegovačkih škola, master franšizer organizuje godišnju franšizersku konferenciju, kao i česte kraće sastanke na kojima se razgovara o tekućim pitanjima.

Time se osnažuje franšizna mreža u BiH, jer kako se kaže: više glava bolje misli.

Pored franžizerskih sastanaka, godišnje se organizuju i seminari za učitelje kojima se osnažuju pedagoške kompetencije predavača.

Sa punim pravom možemo reći da su iskustva sa terena odlična, jer franšizer nikada, niti u jednoj situaciji nije “usamljen” i bez podrške. Dakle, ključ uspješnog sistema se krije u Helen Doron English zajednici.

MOŽETE LI S NAMA PODIJELITI NEKU USPJEŠNU PRIČU IZ BIH KADA JE U PITANJU OTVARANJE NOVIH LOKACIJA ŠKOLE HELENDORON?

 Vrlo rado ?

Mnogo je uspješnih priča, budući da imamo 21 franšizera koji odlično rade svoj posao.

Ipak, ovog puta ću izdvojiti priču o školi u Istočnom Sarajevu, koju je otvorila moja dotadašnja uposlenica-teacherka Bojana Ramić. Bojana je radila pune tri godine kao učiteljica u HD Sarajevo Centar i pred raspust 2019. je došla sa rečenicom: Nina, ja želim da otvorim školu u Istočnom Sarajevu.

Iako sam u prvi mah bila tužna što odlazi jako dobra učiteljica, bila sam i zadovoljna odlukom da aktivni HD teacher otvara školu i na mapu HD škola u BiH upisuje i prvu školu u Republici Srpskoj.

Bojana je počela sa nekih četrdesetak učenika, a do danas je povećala broj učenika za 130%. Ove godine ulazi uspješno u svoju četvrtu godinu kao Helen Doron English franšizer i sedmu kao Helen Doron English teacher.

NAJZANIMLJIVIJI DIO HD PROGRAMA JE UPRAVO PROGRAM KOJI SE ODNOSI NA BEBE. MOŽETE LI NAM REĆI NEŠTO VIŠE O TOM UČENJU S NAJMLAĐIMA I KAKO TO FUNKCIONIŠE?

Baby’s Best Start postavlja temelje govornog engleskog naučenim kroz razvojne aktivnosti, pjesme i rime za djecu od 3 mjeseca do dvije godine. To je 7 kurseva u jednom, gdje je akcenat na: engleskom jeziku, društvenom razvoju, pred-čitanju i vještini ranog čitanja, muzici i ritmu, kognitivnom razvoju, preverbalnoj komunikaciji putem dječijih znakova, kao i senzomotornom razvoju.

Kursevi se održavaju u malim grupama, bebe dolaze sa roditeljima i časovi se odvijaju dva puta sedmično. Možemo reći da je to savršena prilika za kvalitetno i edukativno vrijeme koje možete provesti sa bebom.

KOLIKO UKUPNO ŠKOLA IMATE ŠIROM BIH I KAKO JE KORONA UTICALA NA POSLOVANJE?

Danas brojimo 20 centara za učenje i gotovo 2800 učenika.

Suosjećamo sa svim poslodavcima koji su u vremenu pandemije osjetili pad prometa, ali na našu sreću, mi smo čak zabilježili rast broja učenika!

Sa sigurnošću možemo reći da su naš brzi odgovor i konkretni potezi doveli do rasta broja učenika sa 2000 na 2800.

16.03.2020. je proglašen lockdown, a mi smo 17.03.2020 već imali spremne časove preko online platforme, sa svim mogućim efektima koje smo mogli iscrpiti. Učitelji su svoje redovne učionice “premjestili” u svoje dvenve boravke i iz vlastitog doma su na najbolji mogući način učenicima putem Zoom platforme prenosili znanje i virtualne zagrljaje.

Ponosni smo na naše teachere širom Bosne i Hercegovine, ali i na roditelje i učenike koji su prepoznali ljubav za naš posao i napore da nemili period korone olakšamo koliko god je u našoj moći.

 

Ako biste i vi da postanete franšizer Helen Doron škole u BiH – više informacija dobićete klikom na link.

Preuzeto sa: Lola Magazin

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.