Skupština TK usvojila izmjene: Brucoši neće polagati prijemni ispit, omogućen bezuslovni prelazak

Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je niz izmjena Zakona o visokom obrazovanju.


Ove godine studentima Univerziteta u Tuzli omogućen je bezuslovni prelazak u narednu godinu studija, te su stvorene i olaškice za studente koji se ove godine upisuju na prvu godinu, prvog ciklusa studija “Studenti koji se upisuju na prvu godinu prvog ciklusa neće izlaziti na prijemni ispit. Bodovat će se po drugim kriterijima”, istakla je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Ove mjere su prijedlog Senata Univerziteta u Tuzli.

Svi poslanici u Skupštini shvatili su težinu situacije. “S druge strane mi ne želimo da ulazimo u autonomiju Univerziteta i Senat je taj koji će donijeti Odluku da li će biti bezuslovnog prelaska ili ne”, rekao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.
Jedini uzdržan danas je bio poslanik Naše stranke Selim Bešlagić, koji je istakao neslaganje sa svojim kolegama u pogledu bezuslovnog prelaska studenata u narednu godinu, te je napomenuo da ne treba spuštati kriterije da bi se udovoljilo određenim zahtjevima.
Prelaženje iz godine u godinu bez ispita nije logično. “Mislim da je to kriterij gdje se ne smije popuštati, a sve druge mjere su se mogle poduzeti u tom smislu.
Objašnjenje je da je to samo za ovu godinu. Imali smo rat. Univerzitet nikad nije takve mjere donio. Neka mi se kaže koji je to Univerzitet u BiH bezuslovan prelazak napravio ja ću reći OK.
Sve drugo sam prihvatio kao dio pozitivne diskusije koja bi mogla dovesti do toga da dođe do promjene obrazovanja u TK”, riječi su poslanika Naše stranke u Skupštini TK, Selima Bešlagića.
Osim olakšica za studente u vidu bezuslovnog prelaska i upisa na prvi ciklus studija bez polaganja prijemnog ispita, na Univerzitetu su današnjim usvajanjem izmjena Zakona o visokom obrazovanju uvedene i druge novine.

Jedna od njih je jasnije definisanje statusa vanrednog studenta.

Poslanik SDA u Skupštini TK, Midhat Čušević podsjetio je da do sada nije postojala mogućnost da student koji je u stalnom radnom odnosu bude i redovan student.
“Ovom izmjenom ćemo omogućiti za sve one koji imaju posebne okolnosti u kojima se nalaze kao što je radni odnos, majke sa djecom ili neki drugi oblik obaveze da mogu studirati uz prilagođen obim nastave”, istakao je Čaušević.
Također ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić danas je naglasila da je Skupština dodatno uredila pitanja tehničke obrade “tipa online nastave da smo dodatno uredili da nam gostujući profesori mogu biti iz BiH što do sada nije bio slučaj, samo su bili profesori iz inostranstva.”
Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/