Sulejman Mulić: Omiljeni tuzlanski učitelj, nastavnik, profesor i pedagog

Omiljeni je učitelj, nastavnik, pedagog i profesor generacijama učenika osnovnih škola u Tuzli. Bio i ostao. Radni vijek je u potpunosti posvetio djeci i zato je poseban. Dobitnik je nagrade za životno djelo i niza priznanja. Ni danas iako je u penziji ne miruje. Primjer dobrog čovjeka i još boljeg pedagoga. U nastavku predstavljamo omiljenog tuzlanskog pedagoga – profesora Sulejmana Mulića Šulca.
Tuzlarije
Rad sa djecom nema cijenu, niti se može porediti ni mjeriti sa bilo kojim zanimanjem na svijetu. Dječiji osmijeh, obostrana topla riječ, lijepo sjećanje godinama poslije, usvojeno znanje i uspješnost, oproban su recept omiljenog tuzlanskog profesora fizičkogog i zdravstvenog odgoja koji je na pravi put u proteklom periodu uspješno izveo generacije učenika.
– Kad sam shvatio da su djeca nečiji cijeli svijet, tad sam se posvetio i radu sa njima. Izazov prosvjetnog radnika je cjeloživotan. Ne možeš biti prosvjetni radnik za jedan čas, jednu sedmicu ili jedan mjesec. Ja sam i danas prosvjetni radnik. To nosim u srcu i uvijek bi izabrao taj poziv, priča Sulejman.
Tuzlarije
Od 1974. godine profesor Mulić je radio baš sve, kako bi njegovi učenici imali adekvatne uslove za školovanje. Nije mu bilo teško ni unositi ugalj i baviti se pored svog, još neki poslovima. Sve u interesu učenika.
– Inače, djeca su izvor naše radosti. Oni su vrelo naše ljubavi i život je posvećen njima, a život je satkan od trena, od trenutaka. I kad pišem, ja pišem afirmativno o čovjeku, dodaje Šulc.
Tuzlarije
Profesor Sulejman Mulić bio je i prvi direktor osnovne škole u Bosni i Hercegovini koji je izabran voljom roditelja. U povodu Dana učitelja Ministarstvo za obrazovanje i nauku TK dodijelilo mu je priznanje za životno djelo.
– Moja kruna rada su djeca – moji bivši učenici i to je moje priznanje. Kad god ih vidim, otrgnu se od roditelja. Kažu: Eno našeg profesora. Trče za mnom. A ja, ja nikad nisam propustio priliku da porazagovaram sa njima i da ih pohvalim, dodaje Sulejman.

Profesor Mulić danas slobodno vrijeme, osim putovanja u srcu dragu Makedoniju koristi i za pisanje kratkih članaka na društvenim mrežama zanimljivog naziva ´´Bio u Tuzli´´.
– Pošto je interes rastao, ja sam afirmativno pisao o zanatlijama, o šusteru, brici o bravaru o tokaru, limaru, čistaču o zanimanjima koja su izumrla. Slikom i rječju sam zapisivao. Htio sam da dam važnost tim običnim ljudima koji imaju ogromno srce, ističe Sulejman.
U prosvjeti se ne može zaraditi, niti obogatiti, ali rad s djecom i osmijeh na njihovim licima nemaju cijenu, poručio je na kraju profesor Mulić.
(bhstring.net)